Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Κρήτης εισέρχεται σε μια εποχή ριζικού ψηφιακού μετασχηματισμού, με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) να αλλάζει τα πάντα μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Ο τουρισμός είναι από τους πρώτους τομείς που θα δούμε ενεργά τη λειτουργία του. Αυτό επισημάνθηκε στην τακτική μηνιαία Ολομέλεια του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων:
Η AI και οι αυτοματισμοί μπαίνουν στην καθημερινότητα (κρατήσεις, μάρκετινγκ, συντήρηση), βελτιώνοντας τις διαδικασίες και εξοικονομώντας χρόνο. Η AI θα λειτουργεί ως προσωπικός ψηφιακός βοηθός, σχεδιάζοντας ολόκληρα ταξιδιωτικά πακέτα σε χρόνο ρεκόρ. Το κύριο εμπόδιο δεν είναι το κόστος, αλλά η ανάγκη για εκπαίδευση του προσωπικού (κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιών).
Ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων περιέγραψε χαρακτηριστικά: «Ο επισκέπτης θα εξοικειωθεί όπως εξοικειώθηκε και με το ίντερνετ και με τη χρήση των κινητών συσκευών. Ένα παράδειγμα είναι ότι δεν θα μπαίνει μέσα στο Google να ψάχνει, να γράφει. Τώρα απλώς θα μιλάει με την ΤΝ, θα περιγράφει αυτό που θέλει και κατ’ ευθείαν η ΤΝ θα του κατεβάζει όλα αυτά που ζητάει σαν πακέτο. Όλα. Θα του βγάζει δηλαδή ολοκληρωμένη πρόταση: θα του πει θα πάρεις το αεροπλάνο από την πόλη που είσαι, έχει αεροπλάνο κάθε τότε, θα κοστίζει τόσο, θα πας στην Κρήτη, θα πας στο τάδε ξενοδοχείο που είναι τόσα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, που κοστίζει τόσο. Όλες οι πληροφορίες θα είναι πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ στα χέρια του πελάτη», ανέφερε ο κ. Πελεκανάκης.
Συμπερασματικά, τα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία οφείλουν να προσαρμοστούν άμεσα στις νέες τεχνολογίες για να μην χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Όποιος το κάνει πιο σύντομα θα βγει και πιο κερδισμένος. Όπως επισημάνθηκε, «η τεχνολογία θα καταργήσει ορισμένες γραφειοκρατικές θέσεις (π.χ. πωλήσεις, μάρκετινγκ), αλλά θα δημιουργήσει νέες, εξειδικευμένες θέσεις εργασίας».
ΛΕΩΝ.Κ.

































































































