Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η Διακρατική Συνάντηση (TPM4) των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ KA220-SCH “ECOTEACH” (2024-1-EL01-KA220-SCH-000251462), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Ιουνίου 2026 στην Κωνσταντινούπολη, με διοργανωτή τον οργανισμό İstanbul Valiliği (GOI). Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, η οποία έχει τον ρόλο του συντονιστή του έργου, εκπροσώπησαν η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Γεωργία Κοκολάκη και η Υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας κα Στεφανία Κορδία. Η συνάντηση αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για το έργο, καθώς σηματοδότησε τη μετάβαση από τη φάση ανάπτυξης των εκπαιδευτικών εργαλείων στη φάση της πιλοτικής εφαρμογής τους στα σχολεία.
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Τουρκία, οι οποίοι συνεργάζονται για την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων που ενισχύουν τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών μέσω της Περιβαλλοντικής Μάθησης (Environment-Based Learning – EBL), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμπεριληπτική εκπαίδευση και στην υποστήριξη σχολείων και μαθητών/τριών με λιγότερες ευκαιρίες.
Σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας ECOTEACH
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η σημαντική πρόοδος του Πακέτου Εργασίας 3 (WP3), στο πλαίσιο του οποίου ολοκληρώθηκε το Εννοιολογικό και Παιδαγωγικό Πλαίσιο (Conceptual & Pedagogical Framework) του έργου, ενώ προχώρησε η ανάπτυξη της Εικονικής Τάξης (Virtual Classroom) και της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων (Electronic Database), οι οποίες θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα της ψηφιακής πλατφόρμας του ECOTEACH. Παράλληλα, οι εταίροι αξιολόγησαν το εκπαιδευτικό υλικό που έχει ήδη αναπτυχθεί και συμφώνησαν στον περαιτέρω εμπλουτισμό της πλατφόρμας με εκπαιδευτικούς πόρους, παραδείγματα καλών πρακτικών και ψηφιακά εργαλεία που θα υποστηρίζουν τη διδασκαλία STEM μέσω της περιβαλλοντικής μάθησης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ανάπτυξη 20 καινοτόμων βιωματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (Hands-on Activities), οι οποίες βασίζονται στις αρχές της διερευνητικής μάθησης (Inquiry-Based Learning), της εκπαίδευσης STEM, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της συμπερίληψης. Παράλληλα, αναπτύσσονται και τα αντίστοιχα εργαλεία αξιολόγησης, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να εφαρμόζουν και να αξιολογούν αποτελεσματικά τις δραστηριότητες μέσα στη σχολική τάξη. Το σύνολο του υλικού θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα ως Ανοικτός Εκπαιδευτικός Πόρος (Open Educational Resource – OER), προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η πλατφόρμα διαθέσιμη στους εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβριο
Σημαντικό ορόσημο του έργου αποτελεί η ολοκλήρωση της ψηφιακής πλατφόρμας ECOTEACH, η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη προς χρήση από τους εκπαιδευτικούς στα τέλη Σεπτεμβρίου 2026. Η πλατφόρμα θα φιλοξενεί την Εικονική Τάξη (Virtual Classroom), την Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, το εκπαιδευτικό υλικό, τις βιωματικές δραστηριότητες, τα εργαλεία αξιολόγησης και το διαδικτυακό πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον μάθησης και επαγγελματικής ανάπτυξης.
Έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής τον Οκτώβριο
Με την ολοκλήρωση της πλατφόρμας, το έργο εισέρχεται στην πιο ουσιαστική του φάση. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2026 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ECOTEACH σε σχολεία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Τουρκίας, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες θα χρησιμοποιήσουν στην πράξη το εκπαιδευτικό υλικό και τις ψηφιακές υπηρεσίες της πλατφόρμας. Η πιλοτική αυτή διαδικασία θα επιτρέψει στην κοινοπραξία να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των εργαλείων, να συλλέξει ανατροφοδότηση από τους τελικούς χρήστες και να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις πριν από την τελική διάθεση των αποτελεσμάτων του έργου.
Σχεδιασμός της διάχυσης και της βιωσιμότητας του έργου
Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, οι εταίροι επικεντρώθηκαν στις δράσεις διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου. Συζητήθηκε ο προγραμματισμός των επόμενων ενημερωτικών δράσεων, των newsletters, των δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της συμμετοχής στις Erasmus Days, καθώς και η δημιουργία προωθητικού οπτικοακουστικού υλικού, με στόχο την ευρύτερη διάδοση των αποτελεσμάτων του ECOTEACH στην εκπαιδευτική κοινότητα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των παραγόμενων εργαλείων και εκπαιδευτικών πόρων.
Επόμενος σταθμός: Άγιος Νικόλαος, Δεκέμβριος 2026
Η 4η Διακρατική Συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών και την επιβεβαίωση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των παραδοτέων και την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής. Παράλληλα, οι εταίροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την τελική Διακρατική Συνάντηση του έργου (TPM5), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2026 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, με διοργανωτή τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.
Την 18η Δεκεμβρίου 2026 θα ακολουθήσει το Διεθνές Multiplier Event του έργου, στο οποίο θα παρουσιαστούν η ψηφιακή πλατφόρμα ECOTEACH, τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, καθώς και τα συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή. Η εκδήλωση θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης, ερευνητών και εκπροσώπων φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και τον ευρωπαϊκό αντίκτυπο του ECOTEACH.
Σχετικά με το ECOTEACH
Το έργο ECOTEACH υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA220 – Συμπράξεις Συνεργασίας στη Σχολική Εκπαίδευση και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου. Στόχος του είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και ψηφιακών εργαλείων που συνδυάζουν τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Περιβαλλοντική Μάθηση (Environment-Based Learning – EBL), προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και ενισχύοντας τη συμμετοχή μαθητών/τριών από σχολεία και κοινωνικές ομάδες με λιγότερες ευκαιρίες. Με την ολοκλήρωση της πλατφόρμας και την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής, το ECOTEACH εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική φάση, κατά την οποία τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταφέρονται πλέον στην εκπαιδευτική πράξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιωματικού και περισσότερο συμπεριληπτικού σχολείου για όλους.
Εκ της Διευθύνσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου




































































































