Στην εφαρμογή αυστηρού ιατρικού πρωτοκόλλου για τη χορήγηση ψυχιατρικής γνωμάτευσης για την οπλοκατοχή, αναφέρεται ανακοίνωση του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «το ειδικό ιατρείο Δικανικής Ψυχιατρικής και ενδοοικογενειακής βίας του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ και το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), έθεσαν σε πλήρη εφαρμογή, από τις 15 Ιουλίου 2024, αυστηρό πρωτόκολλο χορήγησης ψυχιατρικής γνωμάτευσης για την οπλοκατοχή, με απόφαση του Διευθυντή του Τμήματος.
Το πρωτόκολλο έχει εγκριθεί θεσμικά από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΓΝΑΝ και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Στις 26 Μαρτίου του 2021, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, είχαν εγκρίνει ομοφώνως επιστολή προβληματισμού του Διευθυντή του Τμήματος για την ισχύουσα νομοθεσία, στη βάση της οποίας δομήθηκε ένα αυστηρό ιατρικό πρωτόκολλο κατά το πνεύμα της ισχύουσας πρακτικής στο κράτος της Αυστρίας.
Η ιατρική ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ και του Εργαστηρίου Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε το εν λόγω ιατρικό πρωτόκολλο στις 28 Οκτωβρίου του 2023 στο 20ο Παγκρήτιο Συνέδριο.
Η έως τώρα έρευνα και η κλινική εμπειρία του Τμήματος αποδεικνύουν την ισχυρή συσχέτιση της ενεργού ψυχοπαθολογίας και της έκφρασης βίας, ενδοοικογενειακής και μη, με τη συνοδευόμενη χρήση όπλου ή άνευ αυτής.
Η ιατρική φαρμακολογική θεραπεία και η συστηματική ιατρική παρακολούθηση αποτελούν την μόνη ασφαλή οδό αντιμετώπισης της ψυχοπαθολογίας, της χρήσης αλκοόλ και των ψυχοτρόπων ουσιών, άρα και της βίας, όταν αυτή εκφράζεται, σε οιαδήποτε μορφή της, όπως άλλωστε ορίζει, από το έτος 1992 και εξής, ο νόμος περί ακούσιας νοσηλείας.
Δεδομένης δε της πιθανής εκδήλωσης επεισοδίων βίας προς εαυτόν ή προς τρίτους, με τη χρήση όπλου, στα πρώιμα στάδια της άνοιας ή κατά την εξέλιξη της νόσου, κρίνεται αναγκαία η προσεκτική και αυστηρή μελέτη της κλινικής εικόνας όσων αιτούνται για ψυχιατρική γνωμάτευση οπλοκατοχής για ειδικές υποομάδες του πληθυσμού.
Ο αιτών ψυχιατρικής εκτίμησης για χορήγηση γνωμάτευσης οπλοκατοχής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ, θα πρέπει να είναι σε γνώση ότι θα εξετάζεται ως προς τα ακόλουθα:
Διεξαγωγή εργαστηριακού (αιματολογικού και ορμονολογικού) ελέγχου, Απεικόνιση εγκεφάλου [αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου], Αξιολόγηση του δείκτη νοημοσύνης ή διεξαγωγή mini mental test, Αξιολόγηση της προσωπικότητας, Παθολογική εκτίμηση, Νευρολογική εκτίμηση, Διεξαγωγή τοξικολογικού ελέγχου, Ψυχιατρική εκτίμηση».
Θα μειωθούν οι δολοφονίες, οι αυτοχειρίες, τα ατυχήματα
Όπως τονίζει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Μανώλης Πασπαράκης, «το συμπέρασμα στο οποίο έχουμε φτάσει στο Τμήμα, είναι ότι η ολότητα του κόσμου θέλει έναν γρήγορο τρόπο, χωρίς να μπαίνει σε μία διαδικασία ενδελεχούς και ακριβούς εξέτασης, να πάρει την ψυχιατρική γνωμάτευση, να ‘πάρει μια υπογραφή να φύγει’. Αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, που συνδυάζεται με ορισμένα κενά στη νομοθεσία. Φανταστείτε ότι από τον Νοέμβριο του 2020 επιτρέπει πλέον η νομοθεσία και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα να χορηγούν ψυχιατρική γνωμάτευση. Το θετικό που είχε γίνει τον Νοέμβριο του ’20 ήταν ότι έπρεπε να ζητείται πρωτίστως παθολογική εκτίμηση, πριν πας στον ψυχίατρο».
«Εμείς», προσθέτει ο κ. Πασπαράκης, «μπήκαμε στη λογική αυτού που εφαρμόζεται στην Αυστρία, όπου φαίνεται με δημοσιευμένα από εκεί στοιχεία πως εάν επί μακρόν εφαρμόζεις αυτό το αυστηρό πλαίσιο σε όλο το κράτος, τότε μειώνονται στατιστικά σημαντικά οι δολοφονίες, οι αυτοχειρίες με χρήση όπλου, διότι και το αλκοόλ παίζει ρόλο και τα ναρκωτικά και η ψυχοπαθολογία. Οπότε εμείς θέλουμε να βάλουμε ένα ‘φρένο’ σε αυτό το πρόχειρα στημένο σύστημα στη χώρα μας. Και περνούμε και το ‘μήνυμα’ στους συναδέλφους μας ότι εάν αυτό υποθετικά το πράτταμε όλοι σε Νοσοκομεία και ιδιωτικό τομέα, τότε όλα θα ήταν καλύτερα.
Παρατηρούμε όλοι τι συμβαίνει στην Κρήτη π.χ. που αποτελεί μια ‘ωρολογιακή βόμβα’ με τα καθημερινά περιστατικά που διαβάζουμε, με τις μπαλωθιές, τα ατυχήματα, τις δολοφονίες, κ.ά.»
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ


































































































