Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΛουκάς Καστρουνής, ο νέος δημότης της Κριτσάς

Λουκάς Καστρουνής, ο νέος δημότης της Κριτσάς

Από

Ημερομηνία

Πάμε πίσω, χρόνια τουλάχιστον πενήντα, τότε που η Κριτσά του Μεραμβέλλου και του Λασιθίου ήταν μια πολύβουη, πολυάριθμη κι ακμάζουσα κωμόπολη. Σε όλα τα σοκάκια της ολημερίς άκουγες τις χαρούμενες παιδικές φωνές, να παίζουν ευτυχισμένα. Μέχρι που να σουρουπώσει οι δρόμοι δεν «ησύχαζαν» από τα παιδιά. -Ε Κωστή, -ε Γιώργη, -ε Μαρία, ελάτε πια και νύχτωσε δε χορτάσατε πιά; Και αύριο μέρα είναι! Και μόνο τότε τα παιδιά μαζεύονταν  στα σπίτια τους.

Μα και οι μεγάλοι, άνδρες ακόμη και πολλές γυναίκες, γέμιζαν μέχρι αργά τα πολυάριθμα καφενεία, τα μπακάλικα και τα χασάπικα που ήταν απλωμένα σε όλες τις συνοικίες του χωριού. Δεν υπήρχε άδειο σπίτι και σοκάκι έρημο. Παντού κόσμος παντού ζωή. Τα χρόνια πέρασαν και με την ευκολότερη επικοινωνία των ανθρώπων από χωριό σε χωριό και πολιτείες, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Πολλοί κάτοικοι κατέβηκαν στην πρωτεύουσά μας τον Άγιο Νικόλαο αλλά και σε άλλες πόλεις μακρύτερα.

Ξεκίνησαν και οι νέοι να σπουδάζουν κι έφευγαν κι αυτοί. Γι’ αυτούς τους λόγους και για άλλους πολλούς το χωριό, (όπως βέβαια συνέβη σε όλα τα χωριά της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα), άρχισαν να μειώνονται αισθητά. Έτσι έμειναν στο χωριό κυρίως οι ηλικιωμένοι με κάποιες δεκάδες νέων και νεανίδων που φυλάττουν Θερμοπύλες, όπως λέμε. Σε αυτούς τους λιγοστούς νέους παρέα με τη σοφία των μεγαλύτερων παλεύουν για να επιβιώσουν αφ’ ενός κι αφ’ ετέρου να δώσουν κάποια ζωή με τα δρώμενά τους και να διασφαλίσουν τη συνέχεια των ηθών, εθίμων και των παραδόσεων των παππούδων τους.

Τέτοια ακριβώς είναι η σημερινή εικόνα του χωριού μας και βέβαια θα έχουμε και χειρότερα αφού οι πολιτικές που μας εφαρμόζουν διώχνουν τον κόσμο από τα πάτρια εδάφη και τον στοιβάζουν στις πολιτείες. Και μη χειρότερα να λέμε! Είναι λοιπόν παράξενο και πρωτόγνωρο τολμώ να πω, να βλέπεις ένα άτομο ή μια οικογένεια, να εγκαταλείπει τα θέλγητρα της πολιτείας και να έρχεται να κατοικεί μόνιμα στο χωριό.

Μια τέτοια περίπτωση είναι του φίλου και χωριανού μας πια Λουκά Καστρουνή. Έρχεται λοιπόν ό αγαπητός Λουκάς να επιλέξει ένα χωριό της Κρήτης που σαν νησί του άρεσε και νάτος βρίσκεται στην Κριτσά για να γνωρίσει από κοντά το χωριό και να ψάξει για το μελλοντικό του σπίτι. Εντυπωσιάζεται από την Κριτσά και βρίσκει ένα σπίτι παλιό, πολύ παλιό και αποφασίζει να το αγοράσει. Χρειάστηκε βέβαια αρκετή προσπάθεια κι έξοδα να το φέρει στη σημερινή του κατάσταση (είναι αξιοζήλευτο) και βρίσκεται λίγα μέτρα από τον κεντρικό δρόμο και την παλιά πλατεία.

Ο αγαπητός Λουκάς δε μένει μόνο στην αγορά του σπιτιού αλλά ιδρύει και σχολή στην Κριτσά. Έτσι το χωριό μας άρχισε να δέχεται φίλους και μαθητές του αγαπητού Λουκά στη σχολή του. Αλλά είχαμε και συνέχεια, η σύζυγός του Τζένη άρχισε και αυτή να δραστηριοποιείται στο χωριό μας κι ανοίγει ένα ξεχωριστό μαγαζί με τουριστικά αλλά και με μεγάλη ποικιλία ρούχα γυναικεία. Μάλιστα είναι ανοικτό όλο το χρόνο κι εξυπηρετεί το χωριό μας αλλά και πιο πέρα.

Επόμενο ήταν ως άνθρωποι ανοικτοί και κοινωνικοί να ενσωματωθούν γρήγορα με τη Κριτσώτικη κοινωνία διατηρώντας όμως εκείνη την ευγένεια, την προσήνεια και την αρχοντιά που τους διακρίνει. Ο μικρός Κριτσώτης γιός τους γίνεται ένα με τα λοιπά Κριτσωτάκια από το βρεφονηπιακό σταθμό όπου πέρασε, αργότερα στα νήπια και φέτος στο Δημοτικό Σχολείο της Κριτσάς. Αλλά καιρός να μάθατε  περισσότερα για το Λουκά, να τον γνωρίσετε καλύτερα  και ιδού εν συντομία το πλούσιο βιογραφικό του ανδρός.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ

Ο Λουκάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2011 αγόρασε σπίτι στη Κριτσά και το 2014 έγινε και η μόνιμη κατοικία του με την οικογένεια του. Ο πατέρας του είναι ο Γιώργος Καστρουνής γνωστός Μαέστρος βιολινίστας  όπου εκεί ο Λουκάς βρήκε την αγάπη του για τη μουσική και ξεκίνησε  τις σπουδές του στο πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Συνεχίζοντας τη σχολική του εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στον τοπικό σύλλογο πυγμαχίας στο Περιστέρι Αθηνών. Το 1982 ο Λουκάς μετακόμισε στην Αγγλία και εργάστηκε στον κλάδο της εστίασης. Τότε ανακάλυψε και εντάχθηκε στο θρυλικό `The Basement` στο Λονδίνο στη σχολή του Sifu Nino Bernardo-Wong Shun Leung – Δάσκαλος του θρυλικού Μπρούς Λή όπου και διδάχθηκε ολόκληρο το σύστημα  του  Wing Chun – Kali Eskrima.

Ο Λουκάς διδάσκει το σύστημα Wing Chun Kung Fu και Kali Eskrima JKD από το 1992 και στη συνέχεια έγινε εκπρόσωπος του Nino Bernardo στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη. Είναι ο ιδρυτής των σχολείων Reading Academy Wing Chun & Kali Eskrima από το 1992 και η ηγετική αρχή του «European Wing Chun Αssociation». Ο Λουκάς Καστρουνής έχει παρουσιαστεί σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ όπως BBC Radio Berkshire και BBC TV  Ηνωμένο Βασίλειο &KOSMOS TV  Ελλάδα. Εχει δώσει συνεντεύξεις και δημοσιεύσεις σε διάφορα περιοδικά πολεμικών τεχνών και άρθρα εφημερίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα  και σε πολλές άλλες χώρες  στην Ευρώπη.

Επιτεύγματα του Δάσκαλου Λουκά Καστρούνη στις πολεμικός τέχνες

 • Δάσκαλος πολεμικών τεχνών από το 1992
 • 2021 Συγγραφέας βιβλίου, Τίτλος Wing Chun In-Depth: Skills for Combat, Strategies for Life (Δεξιότητες για μάχη-Στρατηγικές για ζωή).
 • Εκδόθηκε από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο των Ηνωμένων Πολιτειών YMAA Publication Center παγκόσμια σε όλες της γλώσσες του κόσμου.
 • 2018 Ο Λουκάς είχε τη μεγάλη τιμή να εκπαιδεύσει τους Έλληνες στρατιώτες, τους Εθνοφρουρούς και Ανώτατους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού στην Κρήτη τεχνικές μάχης και στρατηγικής.
 • 2003 Έλαβε το Βραβείο Hall of Fame για τη συνεισφορά του και για την ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών σε όλο τον κόσμο.
 • 2009 Ηθοποιός: GAME OVER του Andrea Di Bartolo. Πήρε βραβεία  πρώτη θέση στα φεστιβάλ κινηματογράφου στην  Ιταλία, Τόκιο , Ελβετία και στο Χόλλυγουντ της Αμερικής δεύτερη θέση.
 • Ιδρυτής των εκπαιδευτικών σχολών The Reading Academy wing Chun – Kali Eskrima το 1992
  Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Wing Chun το 2012
 • 2013 Το Συμβούλιο του Δήμου του Ρέντινγκ διόρισε τον Λουκά να εκπαιδεύει άτομα με προβλήματα ναρκωτικών και αλκοόλ για να τα βοηθήσει να ξεφύγουν από τον εθισμό τους.
 • 2012-2014 Το σχολείο Deenway Montessori στο Reading Berkshire διόρισε τον Λουκά ως δάσκαλο γυμναστικής εκπαίδευσης του Γουίν Τσόν.
 • 2001 Εκπαίδευση σε σώματα ασφάλειας του Βρετανικού στρατού και αστυνομίας.
 • 2000 Χορογράφος θεατρικής παράστασης. Χορογράφησε σκηνές μάχης στο Mill Theatre Sonning στο Berkshire Ηνωμένο Βασίλειο
 • 1997 Επόπτης πόρτας, διορίστηκε από το Συμβούλιο του Μπράιτον για την εκπαίδευση του προσωπικού σε νυχτερινά κέντρα και για την ασφάλεια προσωπικοτήτων.
 • 1982 Γενικός Διευθυντής, Μάρκετινγκ, ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα ιασκεδάσεων.

  Κλείνοντας το σύντομο αυτό ενημερωτικό σημείωμα, ευχαριστώ το φίλο Λουκά που επέλεξε την Κριτσά και περισσότερο που την αγάπησε και συνεχίζει να την αγαπά με θέρμη. Με τις καλύτερες ευχές μου για καλή συνέχεια και πάντα να προοδεύεις στην προσωπική αλλά και οικογενειακή σου ζωή, αγαπητέ χωριανέ Λουκά Καστρουνή σε χαιρετώ.

  Γιάννης Κ.Ταβλάς
  Συνταξιούχος Δάσκαλος

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα