Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣυγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία του Ν. Λασιθίου

Συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία του Ν. Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Την συγχώνευση τμημάτων σε σχολεία όλης της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ο σκοπός διπλός, να κατανεμηθούν οι μαθητές ανά τάξη με βάση την πρόβλεψη του σχετικού Νόμου, αλλά και να «εξοικονομηθούν» ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, εκπαιδευτικοί και να καλυφθούν κενά, τα οποία και παραμένουν.

Στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Προϊστάμενος Μανόλης Μακράκης, το μοναδικό σχολείο, το οποίο κρίθηκε ότι πιθανόν να χρειαστεί συγχώνευση, αφορά σε τμήμα του Δημοτικού Σχολείου της Κριτσάς.

Το τμήμα έχει συνολικά 4 μαθητές και απασχολεί ξεχωριστά ένα δάσκαλο. Έτσι, αυτό που είναι πιθανό μελλοντικά -και όχι σε άμεσο χρόνο – η Διεύθυνση να πράξει στο σχολείο αυτό, στο πλαίσιο των οδηγιών του υπουργείου, είναι ότι αυτή η τάξη θα ακολουθήσει συνδιδασκαλία μαζί με μία άλλη (η Γ΄ με τη Δ΄), θα γίνει δηλαδή ουσιαστικά συγχώνευση των δύο τάξεων με τον ίδιο, κοινό δάσκαλο.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Μακράκη, δεν έχει διαπιστωθεί αντίστοιχη ανάγκη σε άλλη σχολική μονάδα του Ν. Λασιθίου.

 

Συμπτύξεις

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Θανάση Κατσαγκόλη συγχωνεύσεις τμημάτων θα πραγματοποιηθούν στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου και στο 2ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας.

– Στο 1ο ΓΕ.Λ. Αγίου Νικολάου εισηγήσεις έγιναν από τη Διεύθυνση για τη συγχώνευση τμημάτων Α΄ και Β΄ τάξης.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο, στην Α΄ τάξη υπάρχουν 4 τμήματα με 19 μαθητές το καθένα (75 παιδιά), ενώ βάσει του Νόμου θα πρέπει να ήταν 82 οι μαθητές για 4 τμήματα. Επομένως, αυτά συμπτύχθηκαν σε 3 τμήματα με 25 μαθητές το καθένα.

Στη Β΄ Τάξη του σχολείου, αντίστοιχα, 51 μαθητές ήταν κατανεμημένοι σε 3 τμήματα με 17 το καθένα. Πλέον αυτά συμπτύσσονται σε 2 τμήματα, με 25 παιδιά το ένα και 26 το άλλο.

– Στο 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας συγχώνευση έγινε σε ένα τμήμα της Β΄ τάξης, που έχει 78 παιδιά σε 4 τμήματα. Αυτά τώρα συμπτύσσονται-συγχωνεύονται σε 3, από 26 μαθητές το καθένα.

Κατά τον κ. Κατσαγκόλη, ο παράγοντας που κυρίως επηρεάζει και οδηγεί στις συγχωνεύσεις είναι οι μετακινήσεις- μεταγραφές των μαθητών από μία σχολική μονάδα σε άλλη.

Σε άλλα τρία σχολεία -Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου στο Καβούσι, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας- παρ’ ότι υπάρχουν τμήματα με λιγότερους μαθητές, εντούτοις δεν θα γίνουν αλλαγές-συγχωνεύσεις λόγω των ιδιομορφιών της κάθε σχολικής μονάδας από αυτές.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα