Αρχική_Τοπικά νέαΤα προβλήματα επιχειρήσεων και εργαζομένων τέθηκαν στη σύσκεψη των φορέων στο Επιμελητήριο...

Τα προβλήματα επιχειρήσεων και εργαζομένων τέθηκαν στη σύσκεψη των φορέων στο Επιμελητήριο Λασιθίου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες έθεσαν υπόψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη οι εκπρόσωποι κοινωνικών, παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων κατά την (κλειστή) σύσκεψη που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Εκπροσωπώντας την τοπική επιχειρηματικότητα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θωμάς Χαριτάκης περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η “ραχοκοκαλιά” των τοπικών κοινωνιών, μετά τις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας, της ενεργειακής λόγω πολέμου αλλά και προηγουμένως η περίοδος των μνημονίων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα στήριξης, όπως μείωση ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων-νοικοκυριών, πρόσβαση επιχ. στην τραπεζική χρηματοδότηση (χρήση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης) με όσο γίνεται χαμηλότερα επιτόκια, αποπληρωμή χρεών που δημιουργήθηκαν με γενναία ρύθμιση χωρίς αποκλεισμούς, μείωση φορολογικών συντελεστών-ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών και ΕΦΚ στα καύσιμα, επιδότηση μισθολογικού κόστους επιχειρήσεων.

Μετέφερε επίσης το πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού, το αίτημα για έναν ΒΟΑΚ που θα φθάνει από Κίσσαμο μέχρι Σητεία, την υποστελέχωση και τις παθογένειες στο χώρο της δημόσιας υγείας, ενώ σημείωσε και την ανάγκη τόσο ύπαρξης μιας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Λασιθίου αλλά και για την στήριξη, βελτίωση και αναβάθμιση της ΑΣΤΕΚ.

Είπε επίσης ότι το Καταδυτικό Πάρκο στον Άγιο Νικόλαο «έχει βαλτώσει» ενώ πρέπει να απασχολήσει όπως επεσήμανε και η επέκταση της τουριστικής περιόδου κάτι το οποίο απαιτεί ισχυρά κίνητρα για τις ξενοδοχειακές μονάδες για να μπορούν να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα ανοικτές.

Έθεσε ακόμη τα εγγειοβελτιωτικά έργα που πρέπει να προχωρήσουν στην περιοχή της Ιεράπετρας, το δίκτυο ύδρευσης στον Αποσελέμη (έργο 25 εκ.) και έργα μέσω του ΕΣΠΑ στον τουρισμό.

Από την πλευρά του ο Μανόλης Πεπόνης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, μετέφερε όλα τα ζητήματα του εργατικού δυναμικού της περιοχής, αναφερόμενος και σε όλα τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας σε υγεία (υποστελέχωση, έλλειψη πρωτοβάθμιας), Παιδεία (με τη διαρκή αγωνία να μην φύγουν και οι τρεις εναπομείνασες Σχολές που υπάρχουν), κ.ά.

Για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, είπε πως «είναι πολύ πιο κάτω από το όριο της φτωχοποίησης», συμφωνώντας με τον κ. Ανδρουλάκη ότι πρέπει να είναι η τελευταία φορά που ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται από κρατική παρέμβαση και όχι από διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων κοινωνικών εταίρων.

Αναφέρθηκε επίσης στις συλλογικές συμβάσεις που μέχρι το 2006 κάλυπταν το 80% των εργαζόμενων ενώ σήμερα ούτε το 10%, φέρνοντας και το παράδειγμα της μη κήρυξης της πανελλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γεικώς υποχρεωτική ενώ η σεζόν είναι επί θύραις. Αναφορά έκανε και στις αλλαγές του Νόμου Χατζηδάκη στον εμβληματικό Νόμο 1264/82 του ΠΑΣΟΚ που «μόνο προοδευτικές δεν είναι» όπως και στο θέμα της απονομής συντάξεων που συνχείζει να αποτελεί «αγκάθι» για εκατοντάδες Λασιθιώτες που αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη και μέχρι 3, 4, 5 ή και 6 χρόνια για να δουν την κανονική σύνταξή τους.

Το παρών στο Επιμελητήριο έδωσαν εκπρόσωποι από σωματεία, ενώσεις, συλλόγους, συνδικάτα (ΑΔΕΔΥ Λασιθίου) του Μεραμπέλλου και ευρύτερα του νομού Λασιθίου από όλους τους τομείς της καθημερινότητας, οι τοποθετήσεις τους ωστόσο δεν κατεγράφησαν κατόπιν της σχετικής υπόδειξης των υπευθύνων της εκδήλωσης που μας ενημέρωσαν ότι η σύσκεψη «είναι κλειστή».

Παρόντες επίσης ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μανόλη Κλώντζα, Νίκο Κουρουπάκη, Ελευθερία Μπιτζαράκη-Σιγανού και μέλη των τοπικών Οργανώσεων απ’ όλο το νομό.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σγουρός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα