Πιεστική και επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση, όσον αφορά την ασφάλεια λόγω της παραμονής των ανασκαμμένων τάφρων και της πυκνής σήμανσης επί του οδοστρώματος που έχει περιορίσει ασφυκτικά τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε ένα μεγάλο τμήμα του επαρχιακού δρόμου, που οδηγεί από το ξενοδοχείο «Μirabello» ως τα Χαβάνια.
Τα έργα υπογειοποίησης των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ έχουν παγώσει λόγω της εκκρεμούσας απόφασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτή αφορά την τύχη των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν κατά τις εκσκαφικές εργασίες διάνοιξης της τάφρου, στο ύψος του «Σαρακηνού το κεφάλι», λίγο πριν την παραλία των Χαβανίων.
Την απελπιστική κατάσταση περιέγραψε ξεναγός που συνοδεύει γκρουπ τουριστών οι οποίοι μεταφέρονται με λεωφορεία από την Ελούντα/Πλάκα. Εκεί μεταβαίνουν κατά δεκάδες καθημερινά, για την εκδρομή στη Σπιναλόγκα και επιστρέφουν για επίσκεψη στην πόλη του Αγίου Νικολάου, μέσω της γραφικής διαδρομής του επαρχιακού δρόμου για να δουν το Καθολικό, και όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Όπως είπε ο ξεναγός, οι συνθήκες κυκλοφορίας στο τμήμα αυτό της διαδρομής είναι εφιαλτικές. Ειδικά στην περίπτωση που συναντηθούν λεωφορείο με μεγάλο όχημα εφοδιασμού ή δύο λεωφορεία! Η ταλαιπωρία δε μεγάλη και ανάλογα τα σχόλια των ξένων επισκεπτών.
Στην ερώτηση, γιατί δεν παρακάμπτουν το τμήμα αυτό του δρόμου και να κατέβουν από την οδό Μίνωος στο Αμμούδι και να συνεχίσουν τη διαδρομή του κατά μήκος του παραλιακού δρόμου μέχρι το λιμάνι, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα και γιατί η διαδρομή έχει άλλη γραφικότητα που δε συγκρίνεται με τον περιφερειακό του Ξηροκάμπου…
Σε δύο βδομάδες
Στην επικοινωνία που είχαμε με την αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Βάσω Ζωγραφάκη, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι τώρα ολοκληρώθηκε η αναγνωριστική ανασκαφή με την εποπτεία αρχαιολόγου στο σημείο όπου είχε εντοπιστεί αρχαίο τείχος. Το θέμα θα παραπεμφθεί στο Τοπικό Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης, με την μορφή του υπερεπείγοντος και αναμένεται να εξεταστεί σε δύο εβδομάδες.
Όπως είχε εξηγήσει και σε πρότερη φάση, όταν ήταν σε εξέλιξη η αρχαιολογική έρευνα στο σημείο εντοπισμού των αρχαίων, η κ. Ζωγραφάκη είχε πει ότι ό,τι βρέθηκε πιθανότατα θα σκεπαστεί και πάντα στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η διαδικασία αυτή. Την απόφαση λαμβάνει το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης. Η εισήγηση της τοπικής Εφορείας θα είναι να γίνει κάλυψη με χώμα και να συνεχιστούν οι εργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτό σημαίνει ότι το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να δοθεί λίγο πριν μπει ο Αύγουστος!
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ



































































































