Οι Επιτάφιοι Ενοριών Αγ. Νικολάου στολισμένοι με λουλούδια της άνοιξης (βίντεο)
Θα δρομολογηθεί επέκταση του σχεδίου πόλεως Αγ. Νικολάου – αλλά και τα πολεοδομικά σχέδια οικισμών
Χαμηλή η επίδραση του DNA των κατακτητών της Κρήτης στην γενετική σύσταση των κατοίκων της
Μεγάλη θα είναι φέτος η έλλειψη νερού στην περιοχή της Σητείας – Περιοριστικά μέτρα στην άρδευση
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, κι από νωρίς το πρωί ξεκίνησε ο στολισμός του Επιταφιου και στις εκκλησίες της Σητείας
Συνάντηση του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σητείας με το ΚΕΘΕΑ – ΑΡΙΑΔΝΗ
H Aκολουθία των Αγίων Παθών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας
Η ΣΤΑΥΡΩΣΙΣ Ι.Μ. ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Μ. ΠΕΜΠΤΗ (βίντεο)
Μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα της υπέρτατης θυσίας του Κυρίου
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 3-5-2024
Νέο θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη – Το τέταρτο μέσα σε λίγα 24ωρα
Λίγο «τσιμπημένες» οι φετινές τιμές των αμνοεριφίων στο ν. Λασιθίου

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Δεν θα αυξηθεί το ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον αγροτικό τομέα καθώς έχει συσταθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία ήδη συνεδριάζει με σκοπό να εκδώσει σε περίπου τέσσερις μήνες το πόρισμα.

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους σήμερα το πρωί τονίζοντας ό,τι: «έχουμε πει σε όλους τους τόνους πως δεν θέλουμε να αυξηθεί το ασφάλιστρο.

Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το πόρισμα και στη συνέχεια να λάβουμε τις όποιες αποφάσεις οι οποίες – σίγουρα – θα περιλαμβάνουν υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες ξεκινούν από μηδενική βάση».

Με έλλειμμα κάτω των 5 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά τα οικονομικά του Οργανισμού, ο Ανδρ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι το 2018 έκλεισε με έλλειμμα κάτω των 5 εκατ. ευρώ ωστόσο το 2019 αναμένεται να φτάσει τα 24 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των αποζημιώσεων στα ροδάκινα. «Υπήρξε τεράστια αύξηση των συγκεκριμένων αποζημιώσεων. Φανταστείτε ότι την τελευταία 5ετία οι συνολικές αποζημιώσεις στα ροδάκινα ανήλθαν στα 65 εκατ. ευρώ ενώ μόνο για φέτος οι ίδιες αποζημιώσεις θα φτάσουν τα 60 εκατ. ευρώ» περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις αποζημιώσεις των αγροτών υπογραμμίζοντας ότι: «ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός οργανισμός και όχι κοινωφελές ίδρυμα. Ισχύει ότι ακριβώς ισχύει στην ασφαλιστική αγορά».

Σχετικά, με τα έσοδα του οργανισμού, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 175 εκατ. ευρώ (από τις ασφαλιστικές εισφορές) με τα 160 εκατ. να κατευθύνονται για τις αποζημιώσεις και τα 12 εκατ. ευρώ για το αποθεματικό. Οι λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού υπολογίζονται περί τα 23 εκατ. ευρώ. «Γίνεται μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να περιοριστούν οι δαπάνες των οργανισμών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

«Δεν υπήρξε αναλογιστική μελέτη»

Για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι: «δεν υπήρξε καμία αναλογιστική μελέτη στα γραφεία του Οργανισμού. Υπήρξε μόνο η πρόθεση πρόσληψης ενός συνεργάτη ο οποίος θα διερευνούσε το θέμα χωρίς ωστόσο να προχωρήσει. Στόχος μας είναι να εκπονηθεί αυτή η μελέτη. Το έχει αναλάβει με δική του πρωτοβουλία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης».

Μετάβαση στη ψηφιακή εποχή

Για τις επόμενες κινήσεις και για τους στόχους που έχει βάλει και ο ίδιος μίλησε ο Ανδρ. Λυκουρέντζος αναφέροντας ότι: «από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να δημιουργηθεί μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται όλες οι ζημιές των χωραφιών. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους εκτιμητές αλλά και τους αγρότες αφού θα μειωθεί από τον χρόνο εκτίμησης της ζημιάς μέχρι και τον χρόνο απόδοσης της αποζημίωσης». Προς αυτή την κατεύθυνση, η διοίκηση του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία ώστε το πρόγραμμα να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ και να δημιουργηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist