Έχοντας σπουδάσει στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έχοντας έως τώρα, αν και μικρός σε ηλικία, συμμετάσχει με πολλούς και σημαντικούς ρόλους σε σπουδαίες παραστάσεις σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νουβέλ βαγκ της υποκριτικής στην Ελλάδα. Ο νεαρός δημοφιλής ηθοποιός, με αφορμή την συμμετοχή του με πρωταγωνιστικό ρόλο στην θεατρική παράσταση «Ράφτης κυριών», που παίζεται από τον περασμένο Ιανουάριο στο «Από Μηχανής Θέατρο» στην Αθήνα και θα δούμε την Πέμπτη 14 Ιουνίου στην πλαζ του ΕΟΤ, μιλά στην ΑΝΑΤΟΛΗ «συστήνοντάς» μας τις ιδιαιτερότητες της παράστασης και εστιάζοντας στο στοιχείο που την κάνει να διαφέρει. Παράλληλα προβαίνει και σε μια αναδρομή στην δική του καλλιτεχνική πορεία, αναλύοντας ποιά βήματά του σταχυολογεί και ξεχωρίζει.
Συνέντευξη στο Νίκο Σγουρό
ΑΝΑΤΟΛΗ: Η παράσταση «Ράφτης κυριών» για πρώτη φορά έρχεται για περιοδεία στην Κρήτη. Τί ακριβώς θα μας παρουσιάσετε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ: Το έργο είναι μια κωμωδία του σπουδαίου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ζώρζ Φεντώ, που αποτελεί και την πρώτη μεγάλη επιτυχία του. Είναι βασισμένο στο κλασικό σκηνικό περιβάλλον της φάρσας με τις πόρτες, με ανθρώπους να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, δημιουργώντας διάφορες διασκεδαστικές καταστάσεις. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζεράρ Μουλινό, επιφανής γιατρός, είναι παντρεμένος με την Ιβόν, ενώ παράλληλα διατηρεί ερωτική σχέση με τη Σουζάν, σύζυγο του Oμπέν. Είναι έρμαιο όλου αυτού του πάθους και προσπαθεί με διάφορα ψέματα να καλύψει τόσο στους άλλους, όσο και στον εαυτό του αυτή την απιστία.
Αυτά τα ψέματα ωστόσο δημιουργούν κι άλλα και βγάζουν μια πολύ ιδιαίτερη κωμικότητα. Μιλάμε για μια καθαρή, γρήγορη κωμωδία καταστάσεων με πολύ γέλιο και καθόλου βωμολοχίες. Και είναι παράλληλα πολύ δύσκολη για τον ηθοποιό γιατί καλείται να παίξει σε πολύ δύσκολους και έντονους ρυθμούς υποκριτικά.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μετά την παρουσία μας στην Αθήνα όλη τη σαιζόν και τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Λάρισα, θα έρθουμε και στην Κρήτη. Ξεκινήσαμε «δειλά» φέτος τον χειμώνα για 20 παραστάσεις και τελικά φτάσαμε στις 70, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται θετικά στην προσπάθειά μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεργάζομαι με όλους τους συναδέλφους και με τον Δημήτρη Μυλωνά, που είναι στην σκηνοθεσία-μετάφραση και με τον οποίο θα συνεργαστώ και τον χειμώνα σε ένα καινούριο έργο που ετοιμάζουμε.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Και αυτό το καθαρό γέλιο είναι κι αυτό που έχει ίσως και το κοινό μεγαλύτερη ανάγκη στις εποχές που ζούμε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα υπάρχουν όλα τα είδη και οι επιλογές. Αν κάποιος θέλει να περάσει όμορφα και να χαμογελάσει, τότε θα επιλέξει να δει μια κωμωδία. Επίσης, η όψη, η εικόνα της παράστασης που θα παρουσιάσουμε θα είναι πολύ όμορφη για τον θεατή αφού έχει καλαίσθητα κοστούμια εποχής, κρατώντας έτσι την περίοδο που διαδραματίζεται η ιστορία (1880), αλλά και σκηνικά, με τις μετακινούμενες από τους ηθοποιούς πόρτες στη σκηνή που δημιουργούν κατά κάποιο τρόπο τους χώρους που παίζεται το έργο και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Θα είναι σαν να κάνουμε ένα είδος crossfit πάνω στη σκηνή! (Γελάει.)
ΑΝΑΤΟΛΗ: Με την Κρήτη έχετε δεσμούς ή έρχεστε μόνο για επαγγελματικούς λόγους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην Κρήτη πολλές φορές έχω έρθει με παραστάσεις και περιοδείες, ενώ και φέτος το καλοκαίρι θα ξαναέρθω για την παράσταση «Mamma Mia», που εδώ και χρόνια παίζεται στην Αθήνα. Έχω παίξει σε όλα τα θέατρα του νησιού, ωστόσο ποτέ δεν έχει τύχει να κάνω διακοπές. Κάθε φορά που έρχομαι χαίρομαι, τόσο γιατί οι χώροι που παίζουμε είναι ωραίοι, όσο και για το κοινό της Κρήτης, που είναι γνωστό ότι έχει μια καλή θεατρική εμπειρία και είναι πάντα ζεστό και φιλόξενο και πάντα μας «αγκαλιάζει».
Το θέατρο είναι το σπίτι μας
ΑΝΑΤΟΛΗ: Εσείς από την σημαντική έως τώρα καριέρα σας, ξεχωρίζετε κάποια μορφή τέχνης ανάμεσα σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τους Έλληνες ηθοποιούς το θέατρο είναι το σπίτι μας, με αυτό ξεκινάμε. Από ‘κεί και πέρα το σινεμά και η τηλεόραση έπονται, γιατί είναι ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης, πιο λιτός που και για εμάς έχει ενδιαφέρον. Σίγουρα το θέατρο είναι αυτό που λέμε η «κολώνα» του σπιτιού μας.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Σε αυτό παίζει ρόλο -πιστεύετε- και το ότι εκλείπουν πια οι μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές εν συγκρίσει με το θέατρο, όπου ευκολότερα στήνονται μεγάλα πρότζεκτ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σιγά- σιγά και τα σίριαλ αρχίζουν να επιστρέφουν, ενώ και η σειρά «Το σόι σου» του χρόνου θα επιστρέψει και με πέμπτη σαιζόν. Γενικά βλέπω να υπάρχει μια ανάκαμψη, κάτι που το θέλει και ο κόσμος, που θέλει να δει τη μυθοπλασία και δεν θέλει να βλέπει μόνο εκπομπές ή ριάλιτι. Οπότε η αναδιαμόρφωση που γίνεται είναι κάτι θετικό. Το θέατρο από την άλλη δεν έχει σταματήσει ούτε στα χρόνια της κρίσης, με κάποιες μάλιστα μεγάλες παραγωγές να έχουν λάβει χώρα.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Εσείς ξεχωρίζετε κάποια στιγμή από την καλλιτεχνική πορεία σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμένα πάντα με ενδιαφέρουν οι συνεργασίες και αυτές ξεχωρίζω. Πάντα ευελπιστώ και προσπαθώ να έχω καλές συνεργασίες όπως όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον επόμενο χειμώνα, οπότε και θα συνεργαστώ με δύο μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Χρήστο Βαλαβανίδη. Και θα είναι μεγάλη μου τιμή να παίξω με αυτούς τους σπουδαίους ηθοποιούς. Το έργο θα λέγεται «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ και θα παίζεται από του χρόνου το χειμώνα στο «Από Μηχανής Θέατρο».
ΑΝΑΤΟΛΗ: Από τους τηλεοπτικούς σας ρόλους ξεχωρίζετε κάποιον, είναι κάτι που «λάμπει» μέσα σας πιο πολύ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω κάνει διαφορετικά πράγματα και ξεχωρίζω αρκετά. Έχω κάνει το «Σόι σου», την «Λούφα και Παραλλαγή», την «Βέρα στο δεξί», τα «Κλεμμένα Όνειρα». Σίγουρα, ωστόσο, όταν υποδύθηκα τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ήταν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή, αφού δεν συνηθίζεται να γίνονται βιογραφικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση. Είναι κάτι σπάνιο και ως εγχείρημα ήταν κάτι πολύ τολμηρό και χάρηκα που το έκανα.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Τί θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που επιλέγει να ασχοληθεί με την υποκριτική και να ξεκινήσει την επαγγελματική απασχόληση σε αυτό το μετερίζι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα ο καθένας επιλέγει να κάνει αυτό που θέλει και καλό είναι τουλάχιστον να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Θεωρώ ότι είμαι αρκετά νέος για να δίνω τέτοιες συμβουλές. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να προσπαθήσει ώστε να μην του μείνει ως απωθημένο σε όλη του την ζωή, είτε αυτό είναι το θέατρο, είτε ο,τιδήποτε άλλο.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα για το κοινό του Αγίου Νικολάου και της Κρήτης που θα έρθει να σας δει από κοντά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τους περιμένουμε με μεγάλη χαρά σε όλες τις παραστάσεις. Σίγουρα θα διασκεδάσουν, θα δουν μια παράσταση υψηλής αισθητικής και θα το δουν με τα κοστούμια, τις μουσικές, από όλο το στήσιμο της παράστασης που θα είναι γρήγορη, «σπιντάτη», με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό, όπως αρμόζει στα έργα που Φεντό.
Οι συντελεστές
Η παράσταση ανεβαίνει σε: σκηνοθεσία-μετάφραση Δημήτρη Μυλωνά, σκηνικά Αμαλίας Αντώνη, κοστούμια Miltos, φωτισμούς Άννας Σμπώκου, Μουσική Π.Κ., επιμέλεια κίνησης Ειρήνης Κυρμιζάκη και Photo by Patroklos Skafidas. Χρέη βοηθού σκηνοθέτη εκτελεί η Βίκη Παναγιωτοπούλου.
Παίζουν: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Ελένη Βαΐτσου, Άννα Ελεφάντη, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Δημοσθένης Φίλιππας, Ελεάνα Στραβοδήμου, Μαρία Χάνου, Γιάννης Σαμψαλάκης.

































































































