Σε ιδιωτικό ταξίδι στην Κύπρο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρωτογενούς Τομέα Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να συζητήσει με δημάρχους, αντιδημάρχους και παράγοντες του τουρισμού στο νησί, σχετικά τόσο με θέματα που αφορούν στον τουρισμό και στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και με το θέμα της αφαλάτωσης του νερού. Ο κ. Πανταζής συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Δήμαρχο της Αγίας Νάπας κ. Γιάννη Καρούσο και με τον αντιπρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (του αντίστοιχου Ε.Ο.Τ.) κ. Κώστα Κουμή.
Αθλητικός τουρισμός
Στη συνάντηση με τον κ. Κουμή, συζητήθηκαν θέματα τουρισμού και ιδιαίτερα του αθλητικού τουρισμού τον οποίο οι Κύπριοι έχουν αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητά τους και έχουν δώσει πολύ μεγάλη έμφαση.
Όπως λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Πανταζής συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας του Δήμου Ιεράπετρας με τον Δήμο Αγίας Νάπας και με αθλητικά σωματεία της περιοχής που εδώ και χρόνια διοργανώνουν αγώνες (όπως π.χ. τριάθλου) ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα μιας αντίστοιχης διοργάνωσης στην Κρήτη και δη στην Ιεράπετρα.
Επίσης, αναφορά έγινε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις, με τον κ. Πανταζή να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον τρόπο και τον ρυθμό ανάπτυξης της Μεγαλονήσου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι εκεί φορείς σκέφτονται, οργανώνονται και ενεργούν. Όπως μάλιστα του είπε ο κ. Κουμής, έχουν φτάσει στο σημείο να ψάχνουν τρόπους διαχείρισης της απότομα αυξανόμενης ανάπτυξης.
Το κυπριακό μοντέλο αφαλάτωσης
Με το Δήμαρχο της Αγίας Νάπας κ. Γιάννη Καρούσο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα αφαλάτωσης, τα οποία άλλωστε απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό και την Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων Ιεράπετρας τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως ενημερώθηκε ο κ. Πανταζής, στην Κύπρο υπάρχουν τρεις σταθμοί αφαλάτωσης, κάτι που τους βοήθησε να επιλύσουν οριστικά το έντονο πρόβλημα που μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε και που έκανε επιτακτική την μεταφορά νερού για τις ανάγκες του τουρισμού και της άρδευσης με πλοία. Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος, «εμείς δεν μένουμε στην απόφαση της Επιτροπής. Όπως είπαμε στοχεύουμε σε δύο κατευθύνσεις, στην ποιότητα του νερού και την ποσότητα η οποία και θα διασφαλιστεί με κάποια έργα που θα γίνουν, όμως η ποιότητα του νερού που έρχεται από τη Μαλαύρα θέλει διόρθωση, γι’ αυτό και ως Επιτροπή προτείναμε την εκπόνησης διερευνητικής μελέτης για να δούμε εάν είναι συμφέρον να κατασκευαστεί μια μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή της Μαλαύρας.»
«Μέσα από τη συνάντηση», υποστηρίζει ο κ. Πανταζής, «επιβεβαιώθηκαν οι σκέψεις μας, αφού και ο Δήμαρχος αλλά και άλλοι συμμετέχοντες στη συζήτηση επιβεβαίωσαν ότι η λύση της αφαλάτωσης είναι μια οριστική λύση στο πρόβλημα που υπήρχε στην Κύπρο. Με την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων με την διαδικασία συνεργασίας δημοσίου με ιδιώτες παράγονται περίπου 5,5 εκατομμύρια κυβικά νερού από το κάθε εργοστάσιο οπότε εξασφαλίζουν περίπου 16 με 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για τις ανάγκες του τουρισμού, τροφοδοτώντας τις ξενοδοχειακές μονάδες όπως και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής. Στην Κύπρο υπάρχει ένα κεντρικό φράγμα όπου εκεί πέφτει το νερό από τις αφαλατώσεις και διανέμεται από τα δίκτυα που έχει το Φράγμα».
Η απλή αναλογική
Ακόμη, ο κ. Πανταζής είχε συζητήσεις με τον κ. Καρούσο για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου και εκεί παρουσιάζονται διαφορές σε σχέση με τη χώρα μας. «Οι Κύπριοι εδώ και χρόνια έχουν ως σύστημα την απλή αναλογική» σημειώνει ο κ. Πανταζής «με τους υποψήφιους Δημάρχους να είναι σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους δημοτικούς συμβούλους, με λίγα λόγια δηλαδή δεν υπάρχουν παρατάξεις και πορεύονται με αυτό το σύστημα».
Κοινοτική αστυνομία
Στον κ. Πανταζή επίσης έκανε εντύπωση το ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει δημοτική αλλά κοινοτική αστυνομία, με τις κοινότητες/χωριά να έχουν την δική τους αστυνομία η οποία περισσότερο έχει συμβουλευτικό και ενημερωτικό παρά κατασταλτικό ρόλο, πηγαίνοντας όπου υπάρχει συνάθροιση κόσμου, ενημερώνοντας για διάφορα νέα πράγματα που «τρέχουν», νομοθεσίες, κ.ά.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

































































































