Με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το κλείσιμο του Λεπροκομείου της Σπιναλόγκας, το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιχειρώντας να φωτίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ασθένειας και της ιστορίας της διοργανώνει εσπερίδα με θέμα: «Η Σπιναλόγκα, η ασθένεια, ο εγκλεισμός».
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιουνίου και ώρα 6.30 μ.μ. στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
6.30-6.45 μ.μ. Χαιρετισμοί
- Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γ. Κοντάκης
- Πρυτανικές αρχές Πανεπιστημίου Κρήτης
- Αναπληρώτρια Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εθελοντισμού Δ. Ηρακλείου, κ. Α. Πλεύρη
- Δήμαρχος Αγ. Νικολάου, Α. Ζερβός
6.45 -8.30 μ.μ. Εκδήλωση- συζήτηση.
Συντονισμός: Καθηγητής Ι. Μουζάς, Δ/ντής Μουσείου Ιατρικής.
Εισηγήσεις:
- «Σπιναλόνκα. Μνημειακό σύνολο με οικουμενικούς συμβολισμούς», Γωγώ Μοσχόβη, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.
- «Η λέπρα στην Ελλάδα και η θεραπεία της από το χθες στο σήμερα», Μαριάννα Καραμάνου, εκλ. Αναπλ. καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής Παν. Κρήτης.
- «Λεπροκομείο Σπιναλόγκας, το επιστημονικό υπόβαθρο για τη δημιουργία του», Maurice Born εθνολόγος ερευνητής.
- «Λέπρα στην Ιαπωνία. Μία άλλη όψη του ίδιου νομίσματος», Νίκος Πανουτσόπουλος, αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.
- «Λεπροκομείο Σπιναλόγκας (1903-1957): Κοινωνικός Μετασχηματισμός και Εγκλεισμένοι Μικρόκοσμοι», Μάνος Σαββάκης, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παρεμβάσεις:
– Λ. Σταρίδα, Αρχαιολόγος, «Στη μεσκινιά του Ηρακλείου».
– Μ. Ανδρονά, Συμβολαιογράφος «Για τον Ε. Ρεμουνδάκη».
Προβολή Ταινίας Maurice Born.































































































