ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζ«Φέτος έχουμε καλά ελαιόλαδα», αναφέρει ο Πρόεδρος της «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» για...

«Φέτος έχουμε καλά ελαιόλαδα», αναφέρει ο Πρόεδρος της «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» για την τρέχουσα σεζόν

Από

Ημερομηνία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ελαιοκομική περίοδος στο ελαιουργείο και στις εγκαταστάσεις της «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» στην Ιερά Μονή Τοπλού. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλά, ενώ στην παραγωγή αναμένεται να είναι μία χρονιά με μεσοβεντέμα.

Ο Παν. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ αναφέρθηκε στην τρέχουσα σεζόν.

«Η ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει πολύ καλά δεδομένου ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου ΠΟΠ Σητεία έχουν επανέλθει στα προπέρσινα επίπεδα και αυτό οφείλεται στους καλλιεργητές. Φέτος έχουμε καλά ελαιόλαδα, όπως γνωρίζαμε ανέκαθεν το ΠΟΠ Σητείας, δηλαδή 3 γραμμές», ανέφερε.

Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φετινές ελπίδες και προσδοκίες των παραγωγών για τις τιμές του ελαιολάδου

Το εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου των Βιοκαλλιεργητών ξεκίνησε τη λειτουργία του φέτος στις 7 Οκτωβρίου. Αποφασίστηκε, από την εταιρεία σε συνεργασία με το Τμήμα Ποιότητας, να παραχθεί και να εμφιαλωθεί μία ποσότητα Βιολογικού Αγουρέλαιου. Έγιναν οι απαραίτητες αναλύσεις (ελαιοπεριεκτικότητας και οξύτητας) στους βιολογικής καλλιέργειας ελαιώνες του Μοναστηριού, επελέγησαν κάποια αγροτεμάχια και από αυτά παρήχθη Βιολογικό Αγουρέλαιο.

«Πρέπει να τονίσω ότι γενικά έχουμε πολύ καλούς καλλιεργητές στην περιοχή. Κάναμε λοιπόν αναλύσεις, είδαμε την ποσότητα του λαδιού, την οποία έχει ο καρπός και αρχίσαμε την συγκομιδή. Παράξαμε μία ποσότητα αγουρέλαιου, λάβαμε όλες τις απαραίτητες άδειες, έχουμε έτοιμη την ετικέτα και είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε και να διαθέσουμε το προϊόν μας στην αγορά προς πώληση», εξήγησε ο πατήρ Αμβρόσιος.

Το βιολογικό ελαιόλαδο

Ακολούθως ξεκίνησε από το σύνολο των παραγωγών η διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής βιολογικού ελαιολάδου.

«Ως τώρα», πρόσθεσε ο Ηγούμενος, «φαίνεται ότι η τρέχουσα χρονιά είναι πολύ καλή. Όλα εξαρτώνται από τον καλλιεργητή. Όταν είναι επιμελής, φροντίζει τις ελιές του, παρακολουθεί την εξέλιξή τους και πράττει όσα πρέπει, το λάδι είναι ποιοτικό, μιλάμε πάντα για 3 γραμμές, και θα έχει μία ανάλογη απόδοση.

Έχουμε συνεχή επικοινωνία και με άλλα ελαιουργεία κι όπως ενημερωνόμαστε και από το Τμήμα Ποιότητας, το λάδι που παράγεται στην περιοχή του ΠΟΠ Σητείας είναι πολύ καλό. Περιμένουμε και τις αναλύσεις διότι εμείς για να εμφιαλώσουμε ένα λάδι από οποιοδήποτε συνεταιρισμό -και από το δικό μας ελαιοτριβείο φυσικά- κάνουμε ανάλυση για να δούμε τι λάδι είναι αυτό. Βλέπουμε όλα τα στοιχεία, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του… αν έχει προσμίξεις, αν έχει φυτοφάρμακα κλπ. Μέχρι στιγμής από τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά».

 

Πρόσφατα άρθρα