ΑρχικήVideoΕπίσκεψη Γ. Πλακιωτάκη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγ. Νικολάου - "Θα υπάρξει ενίσχυση...

Επίσκεψη Γ. Πλακιωτάκη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγ. Νικολάου – “Θα υπάρξει ενίσχυση των προσπαθειών σας” (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Η ενίσχυση με προσωπικό και δη μόνιμο, οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η ανάγκη παρέμβασης για το ζήτημα του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας και της εντοπιότητας των εργαζομένων αλλά και η αναγκαιότητα της έμπρακτης ενίσχυσης όλων των πυροσβεστικών υπηρεσιών του Λασιθίου ενόψει και του θέρους και της μάχης με τις φωτιές, τέθηκαν από τους διοικητές των Π.Υ. του νομού στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Διοικητής της Π.Υ. Λασιθίου Κων/νος Γεροδήμος και ο Διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας Δημήτρης Καλιοντζής ενημέρωσαν τον υπουργό σχετικά με τη φετινή αντιπυρική περίοδο για την οποία οι περιπολίες έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτελούνται με τους πυροσβέστες να πράττουν το καλύτερο που μπορούν και μετέφεραν τις ανάγκες των Υπηρεσιών που πρέπει να καλυφθούν προκειμένου ο προγραμματισμός να είναι ο καλύτερος δυνατός και ο συντονισμός αποτελεσματικός, ενόψει και των ιδιαιτέρως απαιτητικών καλοκαιρινών μηνών. Επεσήμαναν δε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και έχει επηρεάσει και τον τρόπο εκδήλωσης των πυρκαϊών.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης το θέμα της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού κλιμακίου στη Σητεία όπως και αυτό της αξιοποίησης της έκτασης 10,5 στρεμμάτων στην περιοχή Γλύματα (σ.σ. την παραχώρηση της οποίας έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου) για να ανεγερθούν κτιριακές υποδομές για τις στεγαστικές ανάγκες της Διοίκησης Λασιθίου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου. “Στόχος μας είναι η μόνιμη στέγαση των υπηρεσιών στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί”, ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο Στέργιος Ατσαλάκης, πυροσβέστης στην Π.Υ. Αγίου Νικολάου και α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Κρήτης, επεσήμανε και ο ίδιος στον κ. Πλακιωτάκη την ανάγκη ενίσχυσης με επιπλέον προσωπικό, να λυθεί το θέμα των εγκαταστάσεων, να αναβαθμιστούν όλες οι Π.Υ. του νομού αλλά και να προχωρήσει η ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ μετέφερε και την υπερεργασία των συναδέλφων του (υπάρχουν πυροσβέστες με 300-400 ρεπό και άλλες τόσες άδειες). Τόνισε επίσης ότι η λειτουργία της Υπηρεσίας στον Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, με τους πυροσβέστες πάντα να υπερβάλουν εαυτόν και να δείχνουν αυταπάρνηση συνδράμοντας όποτε χρειαστεί, ακόμη και εκτός αδειών. «Και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια ενίσχυση και από την Πολιτεία, να επιβραβευθούν όπως τους αξίζει», όπως είπε.

Ενίσχυση με 1,7 δις ευρώ σε όλη τη χώρα

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 1,7 δις. ευρώ (με εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας σε μέσα και εξοπλισμό και με τη δημιουργία 13 νέων συντονιστικών κέντρων όπου θα υπάρχει πραγματική εικόνα σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει υπερεργασία και ευχρίστησε και τους Διοικητές και όλους τους πυροσβέστες για το έργο και την αποτελεσματικότητά τους. «Αυτό που κάνετε σίγουρα δεν προσμετριέτα και σας οφείλουμε πολλά, εμείς θα είμαστε δίπλα σας γιατί ξέρω ότι μπροστά μας έχουμε ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι οπότε χρειάζεται και συνεργασία και συνένωση δυνάμεων».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα