Σε πρώτη φάση και κατά προτεραιότητα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου προσανατολίζεται να βρει τρόπους για να καλύψει το ισοζύγιο κατανάλωσης νερού στην περιοχή της Ελούντας. Όσο προχωρούμε στο τέλος του χειμώνα, με διαπιστωμένη τη δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, εντείνεται και η αγωνία για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες της «ναυαρχίδας» του Τουρισμού της Ανατολικής Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου, ειδικότερα, για την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Ήδη η προηγούμενη χρονιά αντιμετωπίστηκε επαρκώς, αλλά στο όριο, όπως εξήγησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ Γιάννης Πεδιαδίτης.
«Η περιοχή της Ελούντας λόγω της μεγάλης τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και της δυναμικής που παρουσιάζει για περαιτέρω ανάπτυξη με την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών κατοικιών κλπ. είναι η περιοχή που εκδηλώνεται η μεγαλύτερη πίεση και είναι η πιο δύσκολη ζώνη του Δήμου από πλευράς αντιμετώπισης της ζήτησης σε νερό», είπε ο κ. Πεδιαδίτης.
Συνολικά, η περιοχή της Ελούντας -Πλάκας υπολογίζεται ότι απορροφά περίπου 5.000 κ.μ. νερό ημερησίως στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.
«Το καλοκαίρι τα πράγματα από πλευράς διάθεσης νερού κινούνται σε οριακά επίπεδα. Την περυσινή περίοδο καλύψαμε τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής με την ψυχή στο στόμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεδιαδίτης, εξηγώντας ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στον περιορισμό των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, αλλά και της περιορισμένης δυνατότητας των υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς νερού.
Τα μεγάλα ξενοδοχεία
Στην ερώτηση πώς θα μπορέσει η ΔΕΥΑΑΝ να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες κάθε νέας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που σχεδιάζεται στην περιοχή της Ελούντας -Πλάκας, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ είπε ότι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει και ως εκ τούτου στο σχεδιασμό της κάθε επένδυσης εντάσσουν και μονάδα αφαλάτωσης, για να εξασφαλίσουν το νερό που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.
Άλλωστε, όπως είπε, ήδη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή αυτή, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου λειτουργούν χωρίς να αγοράζουν καθόλου νερό από τη ΔΕΥΑΑΝ αν και είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο, στηριζόμενες αποκλειστικά σχεδόν στο νερό που παράγουν με εγκατεστημένα και αδειοδοτημένα συστήματα αφαλάτωσης νερού, που λαμβάνουν από δικές τους υφάλμυρες γεωτρήσεις.
Στη φάση αυτή η ΔΕΥΑΑΝ προσπαθεί να υλοποιήσει παρεμβάσεις βελτίωσης δικτύου και αντλιοστασίων, που αφορούν την υδροδότηση της Ελούντας. Έχει ξεκινήσει με αναβάθμιση του αντλιοστασίου στα Χαβάνια για να μπορέσει άμεσα να αναβαθμίσει την παροχή προς Ελούντα κατά 30 κ.μ. νερού/ ώρα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ






























































































