Η αρχαιολόγος κ. Γεωργία Μοσχόβη έκανε λόγο για το πιο πρόσφατο εύρημα τα Ενετικά οικόσημα σε κτίριο εντός των τειχών του φρουρίου στη Σπιναλόγκα.
«Έχουμε βρει, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, τα ίχνη τους ζωγραφισμένα πάνω σε ένα επίχρισμα και εκεί εργαζόμαστε τώρα. Προς το παρόν δεν έχουν διερευνηθεί. Αυτό που έχει αξία είναι ότι εμείς συνεχώς δουλεύουμε και συνεχώς φέρνουμε στο φως σημαντικά νέα ευρήματα. Είναι ευτύχημα ότι οι εργασίες γίνονται με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με επιστημονική ακρίβεια έτσι ώστε να μην χάνονται στοιχεία. Ανακαλύπτουμε λεπτομέρειες, όπως τα ζωγραφιστά οικόσημα, που μόνο το έμπειρο μάτι των αρχαιολόγων μπορεί να διακρίνει, διαφορετικά πιθανόν αυτά να καταστρέφονταν»
▪ Συζητήσαμε με την κ. Μοσχόβη για το περίφημο αεροπλανάκι, που μαζί με πολλές ζωγραφιές, βρέθηκε ψηλά στον οντά ενός σπιτιού, δίπλα στον Άγιο Παντελεήμονα. Είπε: «Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να είχε χαθεί, αν δεν το διέκρινε, μαζί με άλλες ζωγραφιές, το μάτι της αρχαιολόγου μας. Σύντομα ο χώρος αυτός θα είναι επισκέψιμος. Οι εργασίες που γίνονται στη Σπιναλόγκα φέρνουν συνεχώς στο φως νέα ευρήματα και τεκμηριώνουν τη μεγάλη σημασία του μνημείου».
ΛΕΩΝ.Κ.




































































































