Συνάντηση για θέματα Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου. Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Λεωνίδας Τερζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων δήμων του νομού- αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, με αρμοδιότητα στα θέματα Αθλητισμού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα Αθλητισμού σε ό,τι αφορούσε τις αθλητικές υποδομές, αλλά και τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
Από την ενημέρωση που έγινε από τους εκπροσώπους των δήμων, προκύπτουν μείζονα, συσσωρευμένα, σύνθετα προβλήματα στους υφιστάμενους αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις, που διαχειρίζονται. Πολλά απ’ αυτά, διαπιστώνεται ιδιαίτερα από τις δημοτικές αρχές που ανέλαβαν πρόσφατα καθήκοντα, ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, αν οι δήμοι δεν θέλουν να χάσουν σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, μέσα στο 2024. Επιπλέον, απαιτούνται νομιμοποιήσεις και έκδοση αδειών λειτουργίας των χώρων αυτών, αφού μέσα από την τακτοποίηση αυτή θα αντιμετωπιστούν και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στη χρήση των χώρων αυτών, όπου συγκεντρώνεται ο «ανθός» της νεολαίας του τόπου και πλήθος ανθρώπων που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις αυτές.
Σε 931.000 ευρώ ανέρχονται τα αιτήματα για επιχορηγήσεις που έχουν ζητήσει οι φορείς από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024, όπως τα έχει καταγράψει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης. Εν τω μεταξύ οι κατανομές που έχει κάνει η Περιφέρεια Κρήτης για τους τέσσερις νομούς για την τρέχουσα χρονιά για να καλύψει αντίστοιχες ανάγκες και αιτήματα στον Αθλητισμό- Πολιτισμό, είναι: για τα Χανιά 560.000 ευρώ, για το Ρέθυμνο 200.000, 500.000 το Ηράκλειο και 155.000 το Λασίθι.
Το σημαντικότερο, όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Τερζής είναι ότι ενώ η κρατική επιχορήγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έπρεπε να είχε κατανεμηθεί στις Περιφέρειες από τα τέλη του περασμένου έτους, δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να στενεύουν και για την Περιφέρεια Κρήτης τα περιθώρια κινήσεων και των δυνατοτήτων ικανοποίησης αιτημάτων…
Τα διάφορα ζητήματα που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις απασχόλησαν σε μεγαλύτερο βαθμό τη συζήτηση και πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες άθλησης του κοινού, προπόνησης των αθλητών και διεξαγωγής αγώνων σε συνθήκες ασφάλειας, αλλά και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για άμεση αποκατάσταση σωστής λειτουργίας ορισμένων από αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Συζητήθηκε επίσης η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και η συνδιοργάνωση άλλων με τη συνεργασία και επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης.
Χρειάζονται μελέτες
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στον αθλητικό τομέα. Η Περιφέρεια πάντα, δια του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ανδρουλάκης, στέκονται αρωγοί στις ανάγκες αυτές. Μπορώ να αναφέρω ότι τουλάχιστον στη Σητεία, το προηγούμενο διάστημα, εγκρίθηκε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ύψους 200 χιλιάδων ευρώ για την αποκατάσταση στο χώρο του Κολυμβητηρίου, που επλήγη από τη θεομηνία του προηγούμενου έτους», είπε ο κ. Τερζής.
«Στη λογική αυτή, εφ’ όσον υπάρχουν μελέτες, τεχνικά δελτία και κατατεθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, με ευαισθησία και λογική ενίσχυσης και βοήθειας, δίνονται πάντα λύσεις στα προβλήματα», τόνισε.
Ρωτήσαμε τον κ. Τερζή, αν φέτος υπάρχει κάποια «στενότητα» από οικονομικής πλευράς για να μπορέσει η Περιφέρεια να ικανοποιήσει στο σύνολό τους τα αιτήματα που δήμων και λοιπών φορέων και ο κ. Τερζής εξήγησε: «Υπάρχει κάποια στενότητα… Όλοι μας γίναμε μάρτυρες της θεομηνίας που έπληξε τη Θεσσαλία. Τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, κάθε χρόνο, το Νοέμβριο, φέτος δεν έχουν κατανεμηθεί! Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις Περιφέρειες της χώρας και γι’ αυτό, εξ άλλου, ο Περιφερειάρχης πριν από δέκα ημέρες συναντήθηκε μαζί με όλους τους άλλους περιφερειάρχες, με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να δουν πώς θα κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο νευραλγικό κομμάτι της χρηματοδότησης. Το ΠΔΕ είναι βασικό εργαλείο το οποίο έχει τη δυνατότητα να μοχλεύσει τις χρηματοδοτήσεις και να μπορέσει, κατά τόπους, να ενισχύσει τις δομές όλων των τύπων και όχι μόνο του Αθλητισμού».
Συνεργασία
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Ήταν η πρώτη συνάντηση που έγινε στην Π.Ε. Λασιθίου με εκπροσώπους των δήμων για θέματα του τομέα Αθλητισμού. Όπως έχετε διαπιστώσει, έχουμε ως Αντιπεριφέρεια μπει σε διαδικασία συνεργασίας κατά τομέα με τους δήμους, ώστε να ξεκινήσουμε τη μόχλευση της συνεργασίας και τη διαχείριση που πρέπει να κάνουμε. Στη συνάντησή μας αυτή θέμα ήταν οι αθλητικές υποδομές -θέμα που απασχολεί πολύ τους Λασιθιώτες. Πολλές από τις αντίστοιχες υποδομές που υπάρχουν στην Π.Ε. Λασιθίου και η λειτουργική τους κατάσταση, σχετίζονται με την οικονομική προσέγγιση του θέματος και της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους δήμους. Πολλοί δήμοι είχαν το προηγούμενο χρονικό διάσημα εντάξει γήπεδα και εγκαταστάσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπήρξαν καθυστερήσεις, χωρίς να φταίνε οι δήμοι. Στη συνάντησή μας θέλαμε να δούμε ένα εφικτό προγραμματισμό σε σχέση με τις προτεραιότητες και τη διαχείριση που πρέπει να γίνει μέσα από τη συνεργασία που έχουμε. Επίσης εξετάστηκε ο προγραμματισμός όσον αφορά τις δράσεις που αφορούν το μαζικό αθλητισμό, αφού όσο είμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς, να μπει το πλαίσιο συνεργασίας μας για να εξασφαλίσουμε τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην Π.Ε. Λασιθίου και σε όλους τους δήμους».
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά των δήμων, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου Γεωργ. Ξένος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών-Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Σητείας Κων. Λυμπερίου, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών -Αναπτυξιακής Πολιτικής – Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου Μαν. Περυσινάκης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Ιεράπετρας Μαρίνα Αχλάτη και ο παλαίμαχος προπονητής στίβου Αριστείδης Βισκαδουράκης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ



































































































