Καλυτερεύει σταδιακά η κίνηση στην τοπική αγορά της Σητείας στο πλαίσιο της έναρξης των καλοκαιρινών εκπτώσεων, αλλά και της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων ημερών. Ο εμπορικός κόσμος στρέφει τις ελπίδες του στην τρέχουσα περίοδο, χωρίς να περιμένει θαύματα, αναμένοντας μία καλύτερη κινητικότητα στα καταστήματα της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ είπε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μία μεγαλύτερη κινητικότητα. «Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις δίνοντας ένα κίνητρο στον κόσμο να κάνει οικονομικές αγορές καλύπτοντας τις ανάγκες του. Η αγορά της Σητείας είναι πλήρης, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και καλές τιμές».
Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν με ποσοστά που κυμαίνονται από 20% έως 60%. Στα θετικά της περιόδου είναι η αυξανόμενη επισκεψιμότητα δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και δη σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες που όχι μόνο επιλέγουν την περιοχή για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αλλά στηρίζουν -όπως κάθε χρόνο- την τοπική αγορά».
Δύσκολη περίοδος
«Ωστόσο», συνέχισε, «τα βασικά προβλήματα εξακολουθούν να είναι μεγάλα κι αφορούν αρχικά την γενικότερη οικονομική δυσπραγία του κόσμου που επηρεάζει την καθημερινότητα του και βέβαια και την αγοραστική του δύναμη. Φέτος, όπως διαφαίνεται, αρκετοί Έλληνες δεν θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Η ψυχολογία γενικότερα του κόσμου, δεν είναι καλή, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η ψυχολογία του κόσμου δεν έχει βελτιωθεί, δεν έχουν βελτιωθεί οι τιμές του ρεύματος, των τροφίμων, των καυσίμων, των ενοικίων…».
Επιπρόσθετα σε τοπικό επίπεδο, μεγάλο θέμα εξακολουθεί να είναι η πορεία της ελαιοκαλλιέργειας με τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, με ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης, το γεγονός ότι ακόμα κι ενώ βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού, παραμένουν απούλητα ελαιόλαδα. Αυτό και μόνο έχει επηρεάσει πολύ την περιοχή, την κίνηση σε όλους τους κλάδους εκ των οποίων και ο εμπορικός και γενικότερα την τοπική οικονομία. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ επέφερε επιπλέον αρνητικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο και συνολικά τους Έλληνες φορολογούμενους, που -όπως φαίνεται- θα πληρώσουν την νύφη, δηλαδή τα πρόστιμα, κάτι που είναι εντελώς άδικο.
Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Ευελπιστεί ότι στην διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα καλυτερεύσει η κίνηση στην τοπική αγορά. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει η αύξηση αυτή να καλύψει την χασούρα των προηγούμενων μηνών… Καλούμε για άλλη μία φορά τους καταναλωτές να στηρίξουν τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής, γιατί έτσι το χρήμα κάνει κύκλο και τονώνεται συνολικά η τοπική οικονομία».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ


































































































