Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο της Νεάπολης από την ΠΛΕΑΜ (βίντεο)
«Μαθαίνω την Ιστορία του Τόπου μου» Δεύτερη Συνάντηση των Γυμνασίων του Δικτύου Τοπικής Ιστορίας
Παρακολουθήστε ζωντανά τον τελικό κυπέλλου Λασιθίου Αναγέννηση-ΑΟΑΝ
Αυξημένες τιμές στη Κρήτη των συγκεντρώσεων ΑΣ10 ως αποτέλεσμα μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Αν. Μεσογείου
Αναγεννιέται το καμένο δάσος των Μαλλών…Το μαύρο έγινε πράσινο ξανά!
Αιμοδοσία στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου
Η 28χρονη Βαρβάρα από την Κρήτη που θέλει να κάνει το γύρο της Ευρώπης με το βαν της
Aιματηρό περιστατικό στον Βοτανικό: Στο νοσοκομείο άνδρας από πυροβολισμούς
3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας Γυμνασίων
Συζήτηση και για τους κινδύνους των βεγγαλικών στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου
Ομιλία στο ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου

Κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα – Μαγιορκίνης: Ελαφρά υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας

639 κρούσματα, 62 θανάτους και 558 διασωληνωμένους ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 184 εντοπίστηκαν στην Αττική και 163 στη Θεσσαλονίκη.

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, ανέφεραν κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και οι δύο ειδικοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις “διαφορετικές” φετινές γιορτές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, ο οποίος όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου προστίθεται στη δέσμη των μέτρων προστασίας που ήδη ισχύουν και τα οποία πρέπει όλα μαζί να εφαρμόζονται για να αποδίδουν. Αν κάποιος καλεσμένος είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υπαρκτός για όλους επισήμανε η λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι πρέπει να καθορίσουμε τη “φούσκα” δηλαδή μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων για να κάνουμε παρέα. Προσέθεσε ότι χωρίς μάσκα 20 άτομα σε χώρο 150 τ.μ. ο ιός θα διασπαρεί σε 8 λεπτά.

Μίλησαν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την κ. Παπαευαγγέλου να εστιάζει στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ως παιδίατρος μίλησε για τον εμβολιασμό σε εγκύους και παιδιά, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν όπως επίσης και όσοι νόσησαν από covid-19.

Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, είπαν οι δύο καθηγητές, τονίζοντας ότι «στη χώρα μας ελπίζουμε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους».

Αναφορικά με τις παρενέργειες, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι περιλαμβάνεται ο πόνος, στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, η κεφαλαλγία, σπάνια ο πυρετός, τονίζοντας ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες στα άτομα άνω των 65 ετών σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι άμεση προτεραιότητα γιατί τα παιδιά βρίσκονται αρκετό καιρό μακριά από τον φυσικό τους χώρο. Επανέλαβε ότι τα σχολεία έκλεισαν γιατί υπήρξε διασπορά μεταξύ των γονέων και όχι γιατί τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο» εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «τα σημεία αυτά βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι πιο επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα και καλύτερη στη νότια Ελλάδα.

Στο μέτωπο των εμβολίων αναφέρθηκε και ο κ. Μαγιορκίνης, ενημερώνοντας ότι «η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα από την κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου οπότε προβλέπει να προσπαθήσει να πάρει έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου». Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι «εμβόλιο μιας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist