«Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι βιώσιμος και λειτουργικά πλεονασματικός», είναι το συμπέρασμα από την παρουσίαση του Απολογισμού για το 2016, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε χωριστή συνεδρίαση, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση Ισολογισμού – Απολογισμού του 2016.
Την παρουσίαση των στοιχείων έκανε ο υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας Νεκτάριος Διαλυνάς, ο οποίος είπε ότι ο «Καλλικρατικός» Δήμος Αγίου Νικολάου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αποτελεί έναν τεράστιο οικονομικό Οργανισμό – πιθανόν και τη μεγαλύτερη επιχείρηση του Νομού Λασιθίου, με τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων, αρμοδιοτήτων, αντικειμένων και οικονομικών συναλλαγών, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι τα διπλότυπα που κόβει κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 12.000.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κουνενάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων το μεγάλο ύψος του χρηματικού υπολοίπου που διαθέτει σήμερα ο Δήμος επιμένοντας ότι αυτό πρέπει να μεταφραστεί σε έργα και παρεμβάσεις. Τόνισε ότι το ποσό αυτό είναι υπερβολικό και ότι πρέπει να διατίθεται για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.
Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» Πανίκος Καρατσής χαρακτήρισε καλή την οικονομική εικόνα του Δήμου, επισημαίνοντας ότι η Οικονομική Υπηρεσία κάνει καλή δουλειά διαχρονικά και τόνισε ότι στόχος του Δήμου δεν πρέπει να είναι η διαμόρφωση ταμειακού πλεονάσματος, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα ή ότι ο Δήμος εισπράττει περισσότερα από τέλη που επιβάλει στους δημότες από ότι πραγματικά έχει ανάγκη και ότι θα πρέπει να μειωθούν τα τέλη αυτά ή ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες με εκτέλεση έργων.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πάγκαλος είπε από την πλευρά του ότι παρά τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους δημότες για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν και ζήτησε να εξεταστεί αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερη διευκόλυνση. Ο κ. Πάγκαλος ήταν και ο μόνος που καταψήφισε στο σύνολο του τον ισολογισμό – απολογισμό του 2016.
Ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός είπε ότι ο Δήμος διαθέτει στιβαρή Οικονομική Υπηρεσία. Εξήγησε ότι από τα 9,5 εκατομμύρια του χρηματικού υπολοίπου το πραγματικά διαθέσιμο είναι 4 με 4,5 εκατομμύρια. Τόνισε ότι παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή 7,5 εκατομμύρια χρηματικό υπόλοιπο.
– Αναλυτικά στοιχεία στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ


































































































