Με τον καθιερωμένο αγιασμό, το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουνίου, ο Αυστριακός βαρόνος Johann Kellersperg και η σύζυγος του Wilma γιόρτασαν την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης των ανεμόμυλων που αγόρασαν στη θέση Αγριλιά, μεταξύ Πάνω Λούμα και Σκινιά. Όποια έκπληξη… μας υποδέχθηκαν ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες.

▪ Το καλοκαίρι του 2015 ο Johann και η Wilma επισκέφτηκαν την ευρύτερη περιοχή του Πάνω Μεραμπέλλου: «Εντυπωσιάστηκα από το πανέμορφο τοπίο και την υπέροχη πανοραμική θέα στο Κρητικό Πέλαγος» μας διηγήθηκε ο βαρόνος. «Τυχαία ανακάλυψα αυτούς τους ιστορικούς ανεμόμυλους. Αμέσως πέρασε από το μυαλό τους η σκέψη της αναστήλωσής τους. Είχα τη λαχτάρα να αναστηλώσω αυτούς τους ανεμόμυλους, που χρονολογούνται από το 1907, διατηρώντας και σεβόμενος την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική» μας είπε ο Johann.

▪ Τον Αγιασμό των εγκαινίων έκαναν ο παπά Αλέξανδρος και ο παπά Στυλιανός από τις τοπικές ενορίες. Παρευρέθηκαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, πολλοί φίλοι του βαρόνου από την Αυστρία και την Ελλάδα, καθώς και ο Γερμανός πρίγκηπας Hesso Prinz zu Leiningen. Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με καλό φαγητό, τραγούδια και χορούς, στα Βλυχάδια του Σκινιά, στου Τσιτσάνη.
♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Τρίτης 18 Ιουνίου