Διανύουμε την περίοδο συλλογής χαρουπιών. Όσοι έχουν ακόμα χαρουπιές στα χωράφια τους, μαζεύουν τα χαρούπια και τα πουλούν. Υπάρχουν σημεία στα οποία γίνεται η παραλαβή τους. Η τιμή τους φέτος είναι γύρω στα 28-30 λεπτά το κιλό, λίγο καλύτερη από πέρσι που ήταν γύρω στα 26-29 λεπτά το κιλό.

Όπως ενημερωθήκαμε, όσα χαρούπια μαζεύονται στην Κρήτη αγοράζονται από εργοστάσια ζωοτροφών. Αυτά κάνουν διαχωρισμό του ξηρού σώματος από τους μικρούς καρπούς. Τα ξηρά κομμάτια χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή και οι καρποί κυρίως για καλλυντικά και αρωματικά και η τιμή τους είναι 3-5 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέραμε και πρόσφατα, η χαρουπιά έχει ήδη εγγραφεί στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και αναμένουμε την ένταξή της στη διεθνή λίστα.

Τα τελευταία χρόνια οι τροφές από χαρούπια έχουν γίνει πολύ της μόδας, καθώς αποτελεί ιδιαίτερα θρεπτική και υγιεινή τροφή. Η χαρουπιά δεν είναι απαιτητική στην καλλιέργεια, δεν χρειάζεται πολύ νερό και μπορεί αντιθέτως να αναπτυχθεί σε συνθήκες μεγάλης ξηρασίας γι’ αυτό… μήπως θα πρέπει να φυτέψουμε κι άλλες; Η τιμή του ελαιολάδου δεν πρόκειται να ανεβεί.

ΛΕΩΝ.Κ.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.