Αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις για τη στελέχωση, τον συντονισμό και τον τρόπο λειτουργίας του νέου κόμματος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) στην Κρήτη και στο Λασίθι. Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, συντονιστής των τομεαρχών και της «σκιώδους κυβέρνησης» του νέου πολιτικού σχηματισμού της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) και εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ότι -εκτός απροόπτου- θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων για το πρόσωπο που θα αναλάβει συντονιστής του νέου φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Αμέσως μετά, εντός του Ιουλίου, πρόκειται να ανακοινωθούν και οι κατά τόπους συντονιστές, οι οποίοι θα αναλάβουν την πολιτική εκπροσώπηση του νέου εγχειρήματος του πρώην πρωθυπουργού στο Λασίθι και στους υπόλοιπους νομούς. Με δεδομένο, δε, ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές πλησιάζουν -χωρίς πάντως ακόμη να υπάρχει σαφές πολιτικό δείγμα, πέρα από γενικόλογα σενάρια, για τον ακριβή χρόνο πραγματοποίησής τους- «οι μηχανές μας δεν είναι απλώς στο φουλ, αλλά οδεύουμε στο να τις… κάψουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.
«Όσοι ανακοινωθούν ως συντονιστές, δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές»
Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν ως συντονιστές δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές. Όσο για την ονοματολογία και τις φήμες που έχουν αρχίσει να διαρρέουν για δυνητικούς υποψηφίους και υποψήφιες, ο κ. Γαβρόγλου δεν θέλησε να απαντήσει. «Δεν θέλουμε να μπούμε σε μια πρόωρη εκλογολογία, γιατί είναι κάτι που, αν το αρχίσεις χωρίς κάτι συγκεκριμένο, μπορεί να φέρει εσωστρέφεια».
Τα όποια νεότερα για ονόματα κλπ, τονίζει, αναμένονται μόλις εκκινήσει επίσημα η πορεία προς τις εκλογές και αρχίσει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων. «Αυτή την περίοδο επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση του προγράμματος, ενόψει και της ΔΕΘ, καθώς και στην επικείμενη παρουσίαση επιμέρους λεπτομερειών των προγραμματικών μας προτεραιοτήτων».
«Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων
δεν θα γίνει με… αριστερόμετρα ή face control»
Ερωτώμενος εάν η στελέχωση των ψηφοδελτίων θα γίνει με άτομα που διαθέτουν «καθαρό πολιτικό ιστορικό», ο γενικός συντονιστής της ΕΛ.Α.Σ. απαντά πως «εμείς δεν έχουμε αριστερόμετρα ούτε face control. Λέμε ότι όσοι συμφωνούν με τις αρχές της ΕΛ.Α.Σ. και διαθέτουν κύρος στην τοπική κοινωνία τους είναι ευπρόσδεκτοι».
«Εάν, δηλαδή, κάποιος ή κάποια που ήταν, για παράδειγμα, στη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου παραιτηθεί και θελήσει να είναι υποψήφιος ή υποψήφιά σας;», τον ρωτήσαμε εκ νέου. «Κοιτάξτε, εμείς δεν θέλουμε να ανακατευτούμε καθόλου στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Ούτε θέλουμε η δική μας πορεία να λειτουργήσει αρνητικά για πρόσωπα ή συλλογικότητες. Νομίζω ότι ο καθένας είναι αρκετά ώριμος ώστε να πάρει τις αποφάσεις του και να πορευτεί αναλόγως», απάντησε.
«Αιχμή του δόρατος»
οι πέντε πρώτες βασικές δεσμεύσεις
Κληθείς να απαντήσει ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα που θα προτάξει προς τους ψηφοφόρους η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ότι η «αιχμή του δόρατος» θα είναι οι πέντε πρώτες βασικές δεσμεύσεις, που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στο 7ο OT Forum. Η παροχή ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος σε σταθερή τιμή για όλους, η σύσταση δημόσιου φορέα κοινωνικής διαχείρισης στεγαστικών δανείων, η δωρεάν μετακίνηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για όλες και όλους, πλην των τουριστών, η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, η ένταξη των καθηγητών και των δασκάλων στο Ειδικό Μισθολόγιο και η αύξηση των μισθών σε νοσηλευτές και γιατρούς.
Όπως προσθέτει, οι προγραμματικές αυτές δεσμεύσεις θα εμπλουτίζονται διαρκώς.
Συμμετοχικές διαδικασίες και διαδραστικότητα
Καινοτόμο και πρωτοποριακό στοιχείο του νέου φορέα θα αποτελέσει, όπως σημειώνει, η διαδραστικότητα μέσω του διαδικτύου, ψηφιακών πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό θα επιτευχθεί και μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, όπως εκείνη που εγκαινιάστηκε χθες, κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να αποστείλει την ερώτησή του στον Αλέξη Τσίπρα. Οι ερωτήσεις θα συγκεντρωθούν, θα ομαδοποιηθούν θεματικά και θα επιλεγεί ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για ζωντανή συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΛ.Α.Σ. μέσω βιντεοκλήσης, με ταυτόχρονη αναμετάδοση από την κεντρική σελίδα της πλατφόρμας. Μέσω αυτής, αλλά και άλλων αντίστοιχων διαδικασιών, «θα καταστούν σταδιακά πιο κατανοητές και αποδεκτές οι θέσεις μας από την κοινωνία, από την οποία δεν θέλουμε να είμαστε αποκομμένοι», σημειώνει.
Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του Σ. Φάμελλου και του Π. Πολάκη, καθώς και τις παραιτήσεις στελεχών, ο κ. Γαβρόγλου απέφυγε να σχολιάσει. «Δεν θέλω να σχολιάσω. Σεβόμαστε τις εσωκομματικές διαδικασίες. Έχουμε περάσει όλοι μας εξαιρετικά δύσκολες μέρες στα κόμματα, στα οποία βρεθήκαμε στο παρελθόν. Όσο λιγότερες εξωτερικές πιέσεις υπάρχουν ώστε να λύσουν τα εσωτερικά τους ζητήματα, τόσο το καλύτερο για τη δημοκρατία».
Η κατάργηση των τμημάτων που ίδρυσε στο Λασίθι
Κλείνοντας, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρεται με πικρία στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο και στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, τα δύο τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν χωροθετηθεί επί υπουργίας του και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, να λειτουργήσουν στο Λασίθι στο πλαίσιο της ίδρυσης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ).
Ωστόσο, τα τμήματα αυτά δεν λειτούργησαν ποτέ, καθώς ανεστάλη η λειτουργία τους με απόφαση του υπουργείου Παιδείας τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με ακόμη 35 τμήματα σε όλη τη χώρα, πριν καταργηθούν οριστικά λίγα χρόνια αργότερα.
«Είναι απαράδεκτο, για την Κρήτη, το Λασίθι να είναι μονίμως ριγμένο και ο φτωχός συγγενής. Γιατί η κεντρική εξουσία ενισχύει το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά -και καλώς, αλλά όχι τον νομό Λασιθίου; Εμείς, το 2019, ενισχύσαμε την Κρήτη με την ίδρυση του ΕΛΜΕΠΑ, με το Λασίθι να λαμβάνει μέρος αυτής της αναβάθμισης μέσω αυτών των δύο τμημάτων», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας περί «μη βιώσιμων τμημάτων», που είχαν σχεδιαστεί «στο πόδι», ο κ. Γαβρόγλου λέει πως «αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Εμείς είχαμε προτείνει, για παράδειγμα, την ίδρυση ενός τέταρτου Τμήματος Νομικής στην Πάτρα. Με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες Νομικές Σχολές δέχονταν μεγάλο αριθμό φοιτητών, είχαμε πει ότι δεν θα αυξάναμε τον συνολικό αριθμό των εισακτέων, αλλά θα τον κατανέμαμε σε τέσσερα τμήματα. Η κ. Κεραμέως ήρθε και, με τη συνδρομή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, το κατήργησε μέσα σε μία νύχτα. Και τρία χρόνια αργότερα ιδρύει τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τις Νομικές και παρέχοντας ισότιμα πτυχία. Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν έχει καμία σχέση με τη δήθεν βιωσιμότητα των τμημάτων. Γνωρίζουμε ότι τα τμήματα αυτά διαδραματίζουν πολλαπλό ρόλο εκπαιδευτικό, οικονομικό, πολιτιστικό κ.ο.κ.- στις περιοχές όπου ιδρύονται. Εάν πραγματικά σε ενδιαφέρει η περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύεις σε αυτό με ελάχιστα χρήματα. Αντίθετα, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική αδιαφορίας, ίσως και εκδικητικότητας, απέναντι σε όσα είχε κάνει τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει περίπτωση να μη στηρίξει το Λασίθι. Εδώ δεν τίθενται ζητήματα ψηφοθηρίας, αλλά βιωσιμότητας της επαρχίας και της υπαίθρου. Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και πέρα από τις μεγάλες πόλεις. Ανεξάρτητα από το ποιος μας ψηφίζει ή όχι, δεν μπορεί η Ελλάδα να εξελιχθεί σε μια χώρα πέντε μεγάλων πόλεων, γιατί προς τα εκεί οδεύουμε. Και επειδή εμείς προτείνουμε ένα ριζικά αλλαγμένο σύστημα εισαγωγής, με το οποίο τα παιδιά θα εισάγονται χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις σε ορισμένες σχολές, θα μπορούν, για παράδειγμα, παιδιά από το Λασίθι που το επιθυμούν να μένουν και να σπουδάζουν στον τόπο τους».
«Απολύτως ρεαλιστική
η κατάργηση των πανελλαδικών»
«Είναι όμως ρεαλιστικό να μιλάμε για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, κ. Γαβρόγλου;», τον ρωτήσαμε. «Είναι απολύτως ρεαλιστικό. Δεν θα γίνει μέσα σε μία νύχτα. Θα εφαρμοστεί σταδιακά, μέσω ενός συστήματος, στο οποίο οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αποδυναμώνονται προοδευτικά και θα υπάρχουν τμήματα, στα οποία η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις.
Εάν όλοι, για παράδειγμα, θέλουν να γίνουν γιατροί, τότε θα δίνουν εξετάσεις, και μάλιστα πολύ απαιτητικές. Δεν θα καθορίσει η Ιατρική Σχολή το σύνολο του δικού μας συστήματος· θα το καθορίσουν οι πολιτικές μας προτεραιότητες, που είναι η ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ




































































































