Στις κακές ειδήσεις ήταν η πληροφορία ότι κατεδαφίστηκε το παλιό σχολείο των Μέσα Λακωνίων, δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Οι ειδικοί έκριναν ότι δεν μπορούσε να γίνει αναστήλωση και χωρίς να το πάρουμε είδηση το μνημείο εξαφανίστηκε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες επέμβασης που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να σωθεί αυτό το ιστορικό κτίριο. Δυστυχώς, χρόνια τώρα, όταν έπρεπε να γίνουν, οι αναγκαίες παρεμβάσεις δεν έγιναν και ιδού το αποτέλεσμα.
Ένα άλλο σχολείο που με στεναχωρεί η όψη του -γιατί το θυμάμαι πως ήτανε πριν από κάποια χρόνια- είναι στο Φινοκαλιά του Πάνω Μεραμπέλλου. Εννοώ το πιο παλιό από αυτό που παραχώρησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το αφήσαμε και αυτό να καταρρεύσει.
Αντιθέτως, αναπλάστηκε το παλιό σχολείο στον Αδριανό (Αρκουδά), αλλά η αναστήλωση δεν ήτανε η πρέπουσα, καθώς δεν θυμίζει πια παλιό σχολείο, αλλά κάποιο κτίριο που φτιάχτηκε πρόσφατα.
Λ.Κ.
































































































