«Όχι στην βία κατά των γυναικών, δεν είσαι μόνη, μίλησε μας» ήταν το μήνυμα που έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση, σε εκδήλωσή τους έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, όλα τα στελέχη και εθελόντριες των δομών στήριξης θυμάτων βίας του Ηρακλείου.
Η περιφερειακή επιτροπή ισότητας Κρήτης σε συνεργασία με το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Ηρακλείου, την γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων, τον ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων βίας δήμου Ηρακλείου, τον σύνδεσμο μελών γυναικών σωματείων νομού Ηρακλείου και το Χαμόγελο του Παιδιού, διοργάνωσε την εκδήλωση στην οποία μοιράστηκε πληροφοριακό υλικό.
«Η βία είναι μια πτυχή στη ζωή των γυναικών, η οποία πολλές φορές παραμένει αθέατη πίσω από κλειστές πόρτες είτε από φόβο είτε από ντροπή. Είναι ένα φαινόμενο διαταξικό, είναι ένα φαινόμενο, που αν δεν συμβαίνει σε εμάς, μπορεί να συμβαίνει δίπλα μας, στη γειτονιά μας, στο διπλανό σπίτι» δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και προεδρεύουσα της περιφερειακής επιτροπής ισότητας Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου. Παράλληλα επισήμανε πως “αυτό το οποίο οφείλει να κάνει η Πολιτεία, είναι αφενός να εφαρμόσει τη χάρτα ισότητας και αφετέρου να υλοποιεί, όλες εκείνες τις δράσεις και να παίρνει τις πρωτοβουλίες, οι οποίες προάγουν την ισότητα των φύλλων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».
Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει οικονομικά όλες τι δομές που λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο – δομές στελεχωμένες από ψυχολόγους κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς. Στόχος των δομών είναι, οι γυναίκες να μην αποσιωπούν τη βία που ενδεχομένως δέχονται, δεδομένου ότι η αποσιώπηση και η απομόνωση δεν τις βοηθάει. «Το πρόβλημά τους πρέπει να δημοσιοποιείται, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απομονώνονται, γιατί η απομόνωση δεν βοηθάει την προσωπική τους ενδυνάμωση. Έχουμε χρέος να σεβόμαστε πρωτίστως τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή που είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, και θέλω να τονίσω, βάσει πάντα των στοιχείων του ΟΗΕ, πως κάθε χρόνο από πεντακόσιες χιλιάδες μέχρι δύο εκατομμύρια άνθρωποι και βασικά γυναίκες και παιδιά, διακινούνται ετησίως με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση», είπε η κα Βρέντζου.
Σύμφωνα με στοιχεία όπως αναφέρθηκαν στην εκδήλωση, μία στις τρεις γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης και μία στις πέντε ότι έχουν πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ 40-50% των γυναικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης στην εργασία τους. Επίσης, αναφέρθηκε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα 750 μέλη 280 είναι γυναίκες – δηλαδή ένα ποσοστό 37% – σε αντίθεση με το ελληνικό κοινοβούλιο στο οποίο στους 300 Βουλευτές οι 50 είναι γυναίκες (άρα ποσοστό 18,7%), γεγονός που δείχνει ότι οι δείκτες στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλοί από ό,τι είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στα ελληνικά επιμελητήρια πανελλαδικά, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια δεν ξεπερνάει το 3,7% – δηλαδή 11 γυναίκες σε 294 μέλη.


































































































