Αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα λάβουν από κοινού η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου και το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, προκειμένου να αποκλείσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, τη χρήση παράνομων κροτίδων γύρω από τη λίμνη τη βραδιά της Αναστάσεως, ώστε χωρίς κίνδυνο τραυματισμού, ο κόσμος να μπορέσει να παρακολουθήσει το «Χριστός Ανέστη» που θα ψάλουν οι Ιερείς από την εξέδρα της λίμνης και στη συνέχεια το κάψιμο του Ιούδα, που είναι τοποθετημένος σε σχεδία, στο κέντρο της λίμνης.
Αστυνομικός σκύλος για την ανίχνευση εκρηκτικών
Όπως είπαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ η αναπληρούσα τον Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου Αντιπλοίαρχος Δήμητρα Χασιώτη και ο Διευθυντής της Λιμενικής Αστυνομίας Ανθυποπλοίαρχος Νεκτάριος Σφυρογιαννάκης, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα φέρουν από το Ηράκλειο ένα αστυνομικό σκύλο, ειδικά εκπαιδευμένο για ανίχνευση εκρηκτικών υλών, με τον οποίο θα ελέγξουν την εξέδρα, την περίμετρο και τα πρανή της λίμνης. Σκοπός είναι να εντοπιστούν τυχόν κρυμμένα εκρηκτικά από άτομα τα οποία θα επιχειρούσαν να τα χρησιμοποιήσουν τη βραδιά της Ανάστασης, στο πλαίσιο του εθίμου καύσης βεγγαλικών και εκτόξευσης κροτίδων.
Λιμενικοί αστυνομικοί και αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα ερευνήσουν τους υπαίθριους χώρους και αφού πιστοποιηθεί ότι η περιοχή είναι «καθαρή», στη συνέχεια θα «σφραγιστεί», απαγορεύοντας την προσέγγιση ατόμων στη ζώνη αυτή. Κίνηση πεζών περιμετρικά της λίμνης θα επιτραπεί μόνο στο μονοπάτι που βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο της λίμνης, ενώ θα υπάρχει ισχυρή παρουσία Λιμενικών και Αστυνομικών για αποτροπή παρείσφρησης στοιχείων που θα επιχειρούσαν ενδεχομένως να κρύψουν πασχαλινά «πυρομαχικά» ή για όποια άλλη έκνομη ενέργεια. Έντονη θα είναι και η παρουσία αστυνομικών στην ευρύτερη ζώνη.
Όπως επεσήμαναν, τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής Εμμ. Παπαδάκης όσο και η κ. Χασιώτη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, από τη μια να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει χρήση επικίνδυνων και παράνομων κροτίδων στη συγκεκριμένη ζώνη της λίμνης αλλά και από την άλλη ο κόσμος να μην απωθηθεί τη βραδιά της Ανάστασης από τα πλέον επίκαιρα σημεία γύρω από τη λίμνη, για να απολαύσει το μοναδικό αυτό θέαμα που προσφέρεται στον Άγιο Νικόλαο, προσελκύοντας πλήθος ντόπιων αλλά και πολλών ξένων επισκεπτών, μιας και φέτος συμπίπτει ο εορτασμός του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών.
Γίνονται έλεγχοι
Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε επίσης ότι η Αστυνομία διενεργεί από μέρες ελέγχους για τον εντοπισμό παράνομων εκρηκτικών, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχει εντοπίσει τέτοια και δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εντείνονται μέχρι και το βράδυ της Ανάστασης, που κορυφώνεται η χρήση κροτίδων.
Και στους δρόμους
Παράλληλα, η Αστυνομία πυκνώνει την παρουσία της στους οδικούς άξονες, πραγματοποιώντας ελέγχους, εστιάζοντας κυρίως στον έλεγχο χρήσης αλκοόλ από τους οδηγούς, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει τις γιορτινές μέρες που πυκνώνει η μετακίνηση στους δρόμους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι ώστε το Πάσχα να γιορταστεί αναίμακτα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ



































































































