Την απογοήτευσή του εκφράζει, για μια ακόμα φορά, ο συμπολίτης μας Tony Cross…για τη λειψυδρία στο Λασίθι και για τον τρόπο που καταναλώνουμε τις ελλιπείς ποσότητες νερού που διαθέτει ο τόπος μας:
«Όλοι μιλάνε για την επισκευή των ξεπερασμένων δικτύων, την προώθηση σύγχρονων μεθόδων άρδευσης και τη μετάβαση σε καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία, αλλά η λειψυδρία είναι ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ πρόβλημα». Γιατί οι αρχές δεν αναλαμβάνουν δράση;
» Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά περιορίζοντας τη δική μας χρήση νερού. Στην κορυφή της λίστας πρέπει να είναι η μη χρήση καθόλου λάστιχου. Τα λάστιχα είναι ο πιο σπάταλος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό. Καταλαβαίνω ότι όλοι θέλουμε να διατηρούμε τα σπίτια και τα μπαλκόνια μας καθαρά, αλλά το ξέπλυμά τους με λάστιχο δεν είναι ο τρόπος! Χρησιμοποιήστε σφουγγαρίστρα και κουβά. Είμαι θυμωμένος κάθε φορά που βλέπω ένα ποτάμι νερού να ρέει στους δρόμους μας, προερχόμενο από το μπαλκόνι κάποιου. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!
»Το πρόβλημα είναι, το λέγω ξανά, ότι το νερό είναι πολύ φθηνό. Δεν υπάρχει κίνητρο για τους ανθρώπους να εξοικονομούν νερό ή να είναι προσεκτικοί με το νερό. Έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το πετάμε, καθώς αυτή τη στιγμή δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα. Ο τρόπος για να αναγκάσουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό είναι να γίνει πιο ακριβό για να σπαταληθεί. Δεν σπαταλάμε ηλεκτρικό ρεύμα επειδή είναι ακριβό, το νερό θα έπρεπε να είναι επίσης πιο ακριβό για να σπαταληθεί. Αν ο καθένας από εμάς χρησιμοποιούσε μόνο το νερό που πραγματικά χρειαζόταν, η εξοικονόμηση θα ήταν τεράστια.
»Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Θα καθιστούσα υποχρεωτικό για κάθε ντους σε κάθε δωμάτιο σε κάθε ξενοδοχείο να έχει μια βρύση με χρονοδιακόπτη, όπως κάνουμε σε ορισμένες παραλίες, ώστε οι τουρίστες να μην μπορούν να σπαταλούν το νερό μας σε μεγάλα χαλαρά ντους. Θα έβαζα επίσης τα ξενοδοχεία να πληρώνουν περισσότερα για το νερό, επειδή αυτά χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο νερό και πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν εξοικονομήσεις.
»Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη βροχής, ούτε το γερασμένο σύστημα ύδρευσης. Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Οφείλουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας με το νερό», μας λέγει ο Tony Cross.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ



































































































