Στην αντικατάσταση και στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του ελαιουργείου και του τυποποιητηρίου, στοχεύει η πρόταση, που κατέθεσε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, συνολικού προϋπολογισμού 2.082.332 ευρώ. Για την πρόταση ενημερώθηκε και την ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού.
Τα μηχανήματα ήδη συμπληρώνουν 25ετή χρήση και παράλληλα ζητείται επιδιώκεται η εξασφάλιση υποδομής για τη μείωση της δαπάνης για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νικ. Αφορδακός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η επένδυση αφορά βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση του εξοπλισμού του ελαιουργείου και του τυποποιητηρίου, φωτοβολταϊκά στην οροφή των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού κλπ.
Αναλυτικότερα η μελέτη προβλέπει: Προμήθεια ντεκάντερ 550.480 ευρώ, διαχωριστήρα 300.080 ευρώ, αλεστικά 859.300 ευρώ, διαμόρφωση γραφείων 16.000, wc AμEA 12.000, κλιματιστικά 2.800, χρωματισμούς 36.108, βιομηχανικό δάπεδο 28.500, υδρορροές 3.800, τυποποίηση 10.630, περονοφόρο όχημα 24.400, υπολογιστές 8.750, λογισμικό 8.000, παλετο-κιβώτια 3.600, αναλυτής 21.500, φωτοβολταϊκά 79.384, δεξαμενές 34.000, αμοιβή συμβούλων για παρακολούθηση και άδειες, αμοιβή μελέτης για μείωση ανθρακικού αποτυπώματος 1.500.
Το αίτημα για δανειοδότηση
Το πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένα για την πρόταση του Συνεταιρισμού Κριτσάς επιδότηση 75% για τα 1.810. 724 ευρώ και επιδότηση 65% για τα 271.608 ευρώ.
Η ίδια συμμετοχή του Συνεταιρισμού ανέρχεται σε 542.373 ευρώ. Ο Συνεταιρισμός διαθέτει λογιστικό αποθεματικό 396.458 ευρώ για επενδύσεις και σκοπεύει να υποβάλει αίτημα για δανειοδότηση προκειμένου να καλύψει την ίδια συμμετοχή στην επένδυση 145.915 ευρώ.
Όπως εξήγησε ο κ. Αφορδακός, το αρχικά προβλεπόμενο ποσό για το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν 134.640.000 ευρώ. Όμως οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα απ’ όλη την Ελλάδα ήταν 546 καλύπτοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά έξι φορές ανεβάζοντας το ζητούμενο κονδύλι σε πάνω από 800 εκατομμύρια!!! Αυτό υποχρέωσε το υπουργείο ήδη να έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό σε 300 εκατομμύρια και προσπαθεί να εντοπίσει και άλλα σκόρπια αναξιοποίητα κονδύλια ώστε να τα συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Για την αξιολόγηση των προτάσεων και την ένταξη στο πρόγραμμα ισχύουν κριτήρια με βάση τα οποία μοριοδοτείται κάθε πρόταση, σε κλίμακα από 8 -20. Οι έχοντες βαθμολογία κάτω του 8 αποκλείστηκαν εκ προοιμίου. Ο Συνεταιρισμός Κριτσάς βαθμολογείται με 15 συγκεντρώνοντας πλείστες πιθανότητες, αν όχι τη βεβαιότητα ένταξης του στο πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Αφορδακός.
Μεταξύ 10 και 15 Νοεμβρίου
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση, αν η Γ.Σ. αποφάσισε πότε θα ανοίξει και ξεκινήσει να λειτουργεί το ελαιουργείο του Συνεταιρισμού, ο κ. Αφορδακός είπε ότι δεν ελήφθη τέτοια απόφαση. Αλλά το άνοιγμα τοποθετείται μεταξύ 10 και 15 Νοεμβρίου, με την ευχή πάντα να προηγηθεί μια καλή βροχόπτωση στην περιοχή, που τόσο έχουν ανάγκη τα εξουθενωμένα ελαιόδεντρα προκειμένου να αντέξουν στη δοκιμασία του «ραβδίσματος»…
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ




































































































