Με την μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την διαδικασία της δημοπράτησης να έχουν από το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρωθεί, η ανάπλαση της πλατείας Βερντέν στη Νεάπολη είναι έτοιμη να αρχίσει να υλοποιείται και στην πράξη, κάτι που όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η ειδική σύμβουλος του Δήμου Αγίου Νικολάου Αρχιτέκτονας κ. Ίριδα Περουλιού – Σεργάκη εξαρτάται από τον ανάδοχο εργολάβο που ανέλαβε την εκτέλεση της μελέτης.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα έργο που ζητά με θέρμη η κοινωνία του Μεραμπέλλου τα τελευταία χρόνια αφού πρόκειται για μια περιοχή μείζονος τόσο πολεοδομικής όσο και ιστορικο-κοινωνικής σημασίας για την ιστορική έδρα του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Η μελέτη συνολικά θα τονώσει και θα προσδώσει μια διαφορετική πνοή και θα αναδείξει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο την λεγόμενη «Απάνω Γειτονιά» στη Νεάπολη και θα μετατρέψει μια περιοχή εδώ και χρόνια ουσιαστικά αφημένη, σε ένα δημόσιο χώρο πολλαπλών χρήσεων που θα τονίζει την «ταυτότητα» του τόπου και παράλληλα θα αποπνέει ποιότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νεάπολης, για τα οποία και αποτελεί σημείο αναφοράς σε επίπεδο πολεοδομικό, ιστορικό, κοινωνικό.
Ουσιαστικά, η ανάπλαση θα γίνει σε ένα οικοδομικό τετράγωνο έκτασης περίπου 1,5 στρέμματος. Στον κοινόχρηστο χώρο που παλαιότερα υπήρχε μια παιδική χαρά και υπάρχει τώρα η Ενετική Κρήνη θα δημιουργηθεί ένα μικρό πάρκο με δέντρα, παγκάκια και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο 2 – 3 αναβαθμίδων περίπου 100 με 120 θέσεων – με τοποθέτηση παράλληλα εκτεταμένου δικτύου φωτισμού. Στην θέση που σήμερα βρίσκεται μια παλαιά αποθήκη θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος εξυπηρέτησης των αναγκών που θα έχει το θεατράκι με αποδυτήρια, τουαλέτες και τουαλέτες για ΑμεΑ.
Όπως δηλώνει και η κ. Περουλιού, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο προσδιοριζόταν να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2017, προγραμματισμός όμως που δεν μπορεί αυτή την στιγμή να ειπωθεί πως παραμένει ο ίδιος, αφού ο εργολάβος είναι αυτός που θα καθορίσει πότε θα ξεκινήσουν και πώς θα εξελιχθούν οι σχετικές διαδικασίες εκτέλεσης του έργου.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «αναφερόμαστε σε ένα πολύ κεντρικό σημείο της Νεάπολης, με έναν χώρο που εδώ και χρόνια είναι εγκαταλειμμένος και οι κάτοικοι δικαιολογημένα γκρινιάζουν. Με την αναβάθμιση του χώρου θα αλλάξει και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα τους τονώσει ενώ θα αρχίσουν πια να αγαπούν την γειτονιά τους». «Εξάλλου – προσθέτει –αποτελεί και την πρώτη επέμβαση που γίνεται στη Νεάπολη μετά από πάρα πολλά χρόνια».
Μελέτη αναβάθμισης της εισόδου από το ΕΠΑΛ
Παράλληλα με την ανάπλαση της πλατείας Βερντέν στον σχεδιασμό του Δήμου Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ακόμη ενός μικρού πάρκου στην είσοδο της Νεάπολης από την μεριά του κτιριακού συγκροτήματος του ΕΠΑΛ το οποίο και θα αναβαθμίζει συνολικά την είσοδο της πόλης.
Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Περουλιού – Σεργάκη, τα συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια από την ίδια και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχουν ολοκληρωθεί. Αυτά θα αφορούν στην αποκατάσταση των δύο μύλων που βρίσκονται εκεί και στην δημιουργία ενός πάρκου με την ύπαρξη πληροφοριακών πινακίδων αφού από το σημείο αυτό θα είναι και το σημείο εκκίνησης για το μονοπάτι προς την Μονή του Φραρώ. Επίσης, θα τοποθετηθούν πινακίδες για την περαιτέρω ανάδειξη του κτιρίου του ΕΠΑΛ που αποτελεί ένα κτίσμα με ξεχωριστή αρχιτεκτονική ταυτότητα και ιστορία για ολόκληρη την Κρήτη αλλά και πληροφορίες γενικότερα για όλα τα σημαντικά κτίρια και αξιοθέατα της Νεάπολης από την στιγμή που αναφερόμαστε σε σημείο εισόδου της πόλης.
Επίσης, θα δημιουργηθεί νέα στάση λεωφορείου με στέγαστρο η οποία και θα εναρμονίζεται με τον συνολικό σχεδιασμό στο σημείο αυτό ώστε και οι μαθητές του ΕΠΑΛ και κάθε περαστικός να μπορεί να εξυπηρετείται χωρίς να βρέχεται και να ταλαιπωρείται. Σύμφωνα με την κ. Σεργάκη η δημοπράτηση και η εκτέλεση της συγκεκριμένης μελέτης δεν οριοθετείται ακόμη σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με τον Δήμο να προσπαθεί να την εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ ή κάποιο άλλο) χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού.
Δίκτυο αναπλάσεων σε όλη την πόλη
Στη Νεάπολη, όπως δηλώνει η κ. Περουλιού, το γενικό πλάνο του Δήμου (πάνω στο οποίο προσαρμόζονται και τα σχέδια των δύο μελετών που αναφέρθηκαν) είναι να δημιουργηθεί ένα συνολικό δίκτυο πλακοστρώσεων – αναπλάσεων που θα ξεκινά από την πλατεία και θα φτάνει έως το Φραρώ το οποίο και θα προσπαθεί να «ξεναγήσει» έναν άνθρωπο που κάνει την βόλτα του στη Νεάπολη και να του «διηγηθεί» την ιστορία της πόλης. Με αλλαγές των υλικών σε κάποιους δρόμους θα δημιουργηθούν δύο δίκτυα: το δίκτυο του νερού που θα ενώνει τις κρήνες που βρίσκονται στη Νεάπολη με τις αντίστοιχες αναπλάσεις και ένα συμπληρωματικό δίκτυο των ναών και θα ενώνει τα μικρά εκκλησάκια και τα πλατώματα τους. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια της συγκεκριμένης μελέτης βρίσκονται εν εξελίξει και από την στιγμή που είναι ένα πλάνο – έργο μεγαλύτερου εύρους το οποίο καλύπτει όλη τη Νεάπολη θα χρειαστεί και περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί κάτι που όπως λέει η κ. Περουλιού θα γίνει περί το καλοκαίρι του 2018.
Επίσης στα «σπάργανα» βρίσκεται και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Νεάπολης μέσω σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η μελέτη αυτή ωστόσο – και η οποία θα αφορά τον κεντρικό δρόμο της πλατείας, τον δημοτικό κήπο, την πλατεία Δικαστηρίων και όλα τα ιστορικά κτίρια του κεντρικού πυρήνα της πόλης – βρίσκεται ακόμη σε φάση περισσότερο συζήτησης, αφού μέχρι στιγμής οι διαδικασίες για να προχωρήσει με κάποιο τρόπο «κολλάνε» σε γραφειοκρατικά ζητήματα και εκκρεμότητες της κεντρικής εξουσίας.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ









































































































