Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, με αφορμή την πρόσφατη άσκηση «Μίνωας», αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα επικίνδυνα ρήγματα της Κρήτης, όπως είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας, που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, «κόβει» κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το Βόρειο Κρητικό Πέλαγος.
- Οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή μας οφείλονται στη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρωπαϊκή (Ευρασιατική) «πλάκα», νότια της Κρήτης. Η Ευρωπαϊκή «πλάκα» κινείται με αντίθετη φορά προς την Αφρικανική πλάκα, η οποία βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, σε μια διεργασία που εξελίσσεται ακατάπαυστα επί εκατομμύρια χρόνια.
- «Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου υπάρχουν κάποια πολύ μικρά ρήγματα, όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, ούτε υπάρχει κάποιος κίνδυνος από αυτά», μας είχε ενημερώσει ο τοπογράφος και πολιτικός μηχανικός Σταύρος Καναβάκης και επιβεβαιώνει ότι «το σημαντικό ρήγμα είναι αυτό του Καβουσίου το οποίο περνά σχεδόν πάνω στην ευθεία του δρόμου Ιεράπετρας- Παχειάς Άμμου».
ΛΕΩΝ. Κ.




































































































